Почти всеки, който някога през живота си се е занимавал с музика, е чувал или работил с ударните инструменти Zildjian.

Чинелите на компанията са еталон за качество и се използват от най-популярните изпълнители и звукозаписни компании по света. 

Историята на семейството, което стои зад тяхната изработка, обаче не е толкова известна. 

Как започва всичко? 

Началото е поставено през 1618 г., когато арменският металург и алхимик Аведис Зилджиян произвежда първите си чинели. Подобно на баща си, който също е металопроизводител, той работи за двора на султана на Османската империя в Истанбул.

Зилджиян успява да направи метални листове, използвайки специална сплав от калай, мед и сребро. Те издават чист звук, но са достатъчно здрави, за да не се чупят при удар.

Султан Мустафа I дава на Аведис осемдесет златни монети за развитието на бизнеса, в допълнение към официалното признаване на фамилното име Zilciyan, или Zildjian, което означава "Син на производител на чинели" или "Семейство на ковачи на чинели". 

През 1623 г. дава разрешение на Аведис да напусне двореца, за да започне собствен бизнес в арменския квартал на Истанбул, наречен Псаматия, с което е сложено началото на семейната компания. 

Работилницата на Зилджиян произвежда чинели за османските военни оркестри, състоящи се от духови и ударни инструменти. Ансамблите, наречени "мехтер", са известни на Запад предимно с музикалния съпровод в битките на османската армия, но, освен това, те изпълняват и придворна музика за османските владетели. 

След смъртта на Аведис, неговият бизнес и тайната за производството на металната сплав се предават последователно на няколко поколения мъжки наследници. В началото на 19-и век Арутюн Зилджиан го предава на сина си Аведис II.

През 1850 г. Аведис II построява собствен кораб, с който изнася музикалните инструменти, произведени в Истанбул, за международните търговски изложения.

Той умира през 1865 г. и, тъй като синовете му са твърде млади, брат му Кероп II поема компанията. Той представя линия от инструменти, наречени K Zildjian, които се използват от класическите музиканти до ден днешен. Кероп II умира през 1909 г. в Константинопол.

Преместване в Съединените американски щати 

След смъртта на Кероп бизнесът се връща при наследниците на Аведис II. Най-големият от тях - Харотюн II, става адвокат и заема висока позиция в османското правителство.

Той не се интересува от производството на музикални инструменти и го прехвърля на брат си Арам, който участва в арменското националистическо движение и съпротивата срещу зверствата на управляващия султан Абдул Хамид II.

След като през 1905 г. е замесен в неуспешен заговор за убийството на султана, Арам бяга в Букурещ, където създава малка леярна. По време на изгнанието на Арам дъщерята на Кероп II Виктория ръководи фабриката в Истанбул.  

Междувременно, през 1909 г. синът на Аротюн II - Аведис III, емигрира в Съединените щати и се установява в Бостън, където основава сладкарски бизнес.

През 1927 г. той получава писмо от чичо си Арам, в което той го информира, че ще дойде в САЩ и ще му прехвърли семейния бизнес като наследство. 

През 1928 г. Аведис III, брат му Пузант и чичо му Арам Зилджиян започват да произвеждат чинели в Куинси, Масачузетс, а на следващата година официално е основана и компанията Avedis Zildjian Co. 

Avedis III работи постоянно с джаз барабанистите от онова време, за да разбере техните нужди. Новите чинели, които той разработва, са широко възприети от модерната за времето си суинг сцена, като по този начин полагат основите на съвременните барабанни комплекти и техниката на свирене, която повечето музиканти използват и днес. 

Как Zildjian се превръща в един от символите на рока?

Продажбите на на компанията се увеличават драстично, след като барабанистът на The Beatles Ринго Стар свири с тях в шоуто на Ед Съливан през 1964 г.

Фабриката на Zildjian буквално е залята с поръчки, които не успява да изпълни навреме. По тази причина през 1968 г. е открит и втори завод в Ню Брънзуик, Канада. 

Противно на семейната традиция, която повелява тайната на производството да се предава само на един наследник, Аведис III я споделя и с двамата си синове.

В началото на 1977 г. Арман Зилджиян е назначен от баща си за президент на компанията, но скоро след това избухва конфликт между него и брат му Робърт Зилджиян, заради който Робърт се отделя от компанията и през 1981 г. започва да прави собствените си чинели Sabian в канадската фабрика, която остава за него. 

Арман Зилджиян умира на 81 години през 2022 г., а тайната "рецепта" за сплавта Zildjian се предава на дъщерите му Крейги и Деби, които са представители на 14-ото поколение във фамилията.

Те продължават да управляват семейния бизнес от настоящата централа на компанията в Норуел, Масачузетс.