Главните изпълнителни директори на най-големите компании в света демонстрираха приповдигнато настроение по време на Световния икономически форум в Давос. Повечето от тях споделят мнението, че войната в Украйна остава хуманитарна трагедия, но рисковете за световната икономика, които произтичат от конфликта, се очаква да бъдат ограничени. 

Централните банки са се заели сериозно с битката срещу инфлацията, но ако настъпи рецесия в САЩ или Европа, тя вероятно ще бъде "управляема", смятат повечето корпоративни мениджъри. А китайската делегация в Давос изпрати най-ясния сигнал от години, че Поднебесната империя не само се отваря отново след суровия режим на „нулевия COVID-19“, но и възобновява интеграцията си с останалите държави по света.  

В действителност обаче ситуацията в корпоративния свят изглежда доста по-мрачна от картината, която висшите мениджъри нарисуваха по време на Световния икономически форум, пише the Economist. 

Какво показват отчетите за 2022 година?

Печалбите на американските банкови гиганти, които дадоха старт на сезона на финансовите отчети през изминалата седмица, бележат спад от 20% на годишна база. Инвестиционните банкери получиха особено тежък удар, тъй като сключването на сделки се срина на фона на икономическата несигурност. В началото на януари Goldman Sachs обяви, че ще съкрати 3200 свои служители.

Банковият сектор обаче не е единственият потърпевш. Прогнозите за печалбите на големите американски фирми бяха занижени през последните три месеца на 2022 г. Анализаторите преразгледаха своите очаквания за печалбите на компаниите от индекса S&P 500 надолу с 6.5%. Повечето анализатори на Уолстрийт сега очакват годишен спад на печалбите, който би бил първият след разгара на пандемията през 2020 г. 

За много компании разходите растат по-бързо от продажбите. Бизнесът открива, че е по-трудно да се противопостави на повишаването на заплатите, отколкото да убеди клиентите да поемат растящите разходи. Това ще подтисне нормите на печалба с темпове, които вероятно все още не са "калкулирани" в цената на акциите. А ако американската икономика наистина изпадне в рецесия, както много икономисти очакват, е почти сигурно, че финансовите резултати на компаниите  ще се понижат още повече. От Втората световна война насам печалбата на акция е намалявала средно с 13% в периоди на икономически спад, изчислявата от Goldman Sachs.

Едно от първите неща, които фирмите признават, е умората на потребителите. Американската компания Procter & Gamble, която произвежда широка гама от стоки за бита, отчете спад в обема на продажбите през четвъртото тримесечие на 2022 година. Тя успя да отговори на очакванията за печалбите само защото повиши цените с 10% и планира допълнителни повишения през февруари.

Въпреки че домакинствата все още харчат излишните спестявания, натрупани по време на пандемията, те все повече се стремят към спестяване и търсене на по-изгодни сделки. Американските потребители са пестили от почти всичко през декември, което доведе до спад на продажбите на дребно с 1.1% на сезонно коригирана база в сравнение с предходния месец. 

Constellation Brands, която произвежда и разпространява бирата Corona в САЩ, заяви в началото на януари, че планира по-бавно увеличение на цените тази година. Много търговци на дребно намаляват цените на стоките, за да изчистят запасите си. 

Автомобилите на Tesla вече се продават с 20% по-евтино в световен мащаб, отколкото през 2021 година.   

Търсенето се свива, а разходите продължават да растат

Тъй като търсенето намалява, фирмите се оказват изправени пред прекомерни разходи. Това е и второто им значимо признание. Типичен пример за това са технологичните компании, които отчетоха известно забавяне миналата година спрямо върховете от времето на пандемията.

Шефът на Apple, Тим Кук, ще намали заплатата си с 40% тази година. Twitter продава на търг част от оборудването на офисите си, а на 18 януари Microsoft обяви плановете си да съкрати 10 000 души. Два дни по-късно Alphabet, компанията майка на Google, заяви, че ще уволни 12 000 от своите служители.  

Третото признание на компаниите се отнася до съдбата на очакваните им печалби в бъдеще. Сезонът на отчетите е време, в което компаниите излагат и своите планове за разходите през следващата година. В ерата на евтините пари, преди централните банки да започнат да повишават лихвените проценти, за да потушат инфлацията, изплащанията на дивиденти често бяха финансирани с дълг. Сега, когато парите са скъпи, обемът на тези заеми вероятно ще намалее. 

По отношение на инвестициите, мега-тенденциите на 21-ви век – декарбонизацията, дигитализацията и отделянето на Китай от Запада, говорят в полза на огромните разходи за щадящи климата технологии, роботи, софтуер и изместване на част от веригите за доставка.

По време на форума в Давос някои представители на европейската корпоративна сцена заявиха, че в резултат на това капиталовите разходи би трябвало да издържат на предстоящия икономически спад. 

В бъдеще това може да се окаже вярно, но за момента повечето компании остават предпазливи, пише The Economist. След като капиталовите разходи на американските фирми се повишиха през третото тримесечие на 2022 г., показателят за проследяване на плановете за корпоративни разходи, съставен от Goldman Sachs, сочи, че ръстът продължава, но със значително по-бавни темпове.

Много компании вероятно ще отложат част от по-големите си инвестиции, докато икономическата несигурност отмине. Шведският производител на телекомуникационно оборудване Ericsson предупреди, че американските му клиенти се въздържат от нови мрежови инвестиции. Dell достави с близо 40% по-малко компютри през четвъртото тримесечие на 2022 година, и то главно на корпоративни клиенти.

Logitech, която произвежда клавиатури, мишки, уеб камери и други хардуерни устройства очаква спад на приходите с до 15% през фискалната година, приключваща в края на месец март. Производителите на софтуер и на чипове също могат да бъдат засегнати от ограничените бюджети за дигитализация. 

Има ли поводи за оптимизъм?

Както през всички сезони на печалбите, и в този вероятно ще има положителни изненади. Няколко вече се появиха - авиокомпанията United Airlines увеличи цените си, без да отблъсква туристите. Netflix разби очакванията, като добави 7.7 милиона нови абонати през четвъртото тримесечие, отчасти благодарение на новите си по-евтини услуги, базирани на реклами. Стрийминг платформата, която загуби приблизително половината от пазарната си стойност след пика през есента на 2021 г., публикува по-високи прогнози за печалбата за 2023 г. 

Подобни "проблясъци" обаче ще бъдат по-скоро изключение, отколкото правило тази година, пише The Economist. След като миналата година корпоративните печалби достигнаха най-високото си ниво като процент от брутния вътрешен продукт, сега те изглеждат готови за корекция. Ефектите на високия дълг и ниските данъци, които стимулираха корпоративната рентабилност в продължение на десетилетия, вече отслабват, на фона на повишаващите се лихвени проценти. 

А това означава, че релната картина на корпоративния живот може би няма да е толкова весела, колкото тази, нарисувана в швейцарските Алпи.