Все повече крипто "миньори" включват отново своите машини, тъй като растящата цена на биткойна предлага спасителен пояс за техния бизнес.

През последните няколко месеца финансовите операции на компаниите, занимаващи се с добив на криптовалути, бяха силно затруднени в резултат на намаляващата ликвидност на пазара.

Стойността на биткойна обаче скочи с над една четвърт от началото на 2023 г., стимулирайки собствениците на сървъри за "копаене" да ускорят използването им, пише Financial Times. 

Средният хешрейт, който измерва изчислителната мощност на машините, използвани в блокчейн мрежата на биткойна, се повиши до рекордните 280 екзахаша в секунда на 20 януари, според данните от Hashrate Index.

Повишаването на активността е знак, че засегнатият сектор може да се върне към живот, след като беше ударен от високите разходи за енергия и падащата цена на криптовалутата.

Нивото на активност се е удвоило спрямо най-ниската си точка през юли, когато крипто пазарът беше ударен от ликвидната криза и нарастващите лихвени проценти.

"Копачите" на биткойни се състезават за решаване на криптографски пъзели, които валидират партиди от транзакции и създават нови блокове в блокчейн мрежата. Това ги прави гаранти за надеждността на системата, която заобикаля финансовите посредници в лицето на банките и борсите.

"Миньорите", които успяват да разбият криптографските кодове, се "награждават" с токени на криптовалутата. 

Много от тях притежават големи количества оборудване, купено с евтини заеми през 2021 г. и началото на 2022 г.

Те очакват да реализират печалба от нарастващата цена на криптовалутите, които обаче поевтиняха с 65% а миналата година, а цените на енергията скочиха, принуждавайки много компании да изключат сървърите си, за да спестят пари.

Други, като Core Scientific, не издържаха на натиска и фалираха.

Възстановяването на биткойна в началото на тази година подкрепи оптимизма на инвеститорите в публичните компании за крипто добиви, като Marathon Digital Holdings, която повиши пазарната си оценка със 155% тази година, и Hut 8, която се покачи със 134%.

Но крипто миньорите все още са изправени пред дълго възстановяване

Включването на техните сървъри е скъпо. Алгоритъмът коригира нивото на трудност при добива, когато нови компютри влизат или излизат от мрежата, за да гарантира, че новите парични единици се добиват на редовен интервал от приблизително един токен на всеки 10 минути.

Притокът на нови играчи повишава тази трудност и сега на крипто "копачите" са необходими рекордните 37 трилиона хеша, за да проверят всеки блок от транзакции, според BTC.com. А това означава и все по-голямо потребление на енергия.  

Миньорите са поставени и под политически натиск, тъй като системите им изсмукват големи количества енергия, източват местни ресурси или увреждат околната среда. Някои правителства и регулатори пък гледат на печалбите в крипто индустрията като на облагаем актив.

Канадските провинции Британска Колумбия и Манитоба забраниха нови връзки към мрежите си за 18 месеца, докато Hydro-Québec - доставчикът на комунални услуги на Квебек, подаде искане за преразпределяне на 270 мегавата мощност, които беше заделил за крипто добивите.

През декември долната камара на парламента в Казахстан, където е базирана третата по големина общност на крипто миньорите в света, одобри законопроект, който ще наложи корпоративен данък върху сектора и ще ограничи неговото потребление на енергия.

Парагвай, който има изобилие от евтина водноелектрическа енергия, отхвърли законопроект, който щеше да ограничи данъците, налагани на миньорите, до 15%.

Представителите на крипто сектора твърдят, че са се превърнали в несправедлива мишена, изтъквайки, че по-голямата част от енергията, която използват, идва от възобновяеми източници.