Toyota Motor Corp е продала 10.5 милиона автомобила през 2022 г., обявиха днес от компанията.

Японският автопроизводител защитава титлата си на лидер по продажби в трета поредна година.

Глобалните продажби на групата, в това число и на подразделението за камиони Hino Motors,и на производителя на малки автомобили Daihatsu, намаляват с 0.1%.

Рекордните продажби в чужбина в размер на 8.6 милиона броя компенсират спада с 9.6% на продажбите на японския пазар до 1.9 милиона автомобила.

На второ място в класацията се нарежда Volkswagen Group, която по-рано през месеца обяви най-слабите си продажби от повече от десетилетие.

Германската компания е пласирала 8.3 млн. автомобила през миналата година, след като локдауните заради COVID-19 в Китай и войната в Украйна нарушиха веригите на доставки.

И макар ограниченията заради проблемите с предлагането на чипове да засегнаха и Toyota, японският автопроизводител обяви, че голямото търсене в Азия и увеличението на производствения капацитет и оптимизацията в Азия и Северна Америка са помогнали на компанията да увеличи производството си в световен мащаб с 5% през 2022 г.

През ноември Toyota ревизира прогнозата си за производството за настоящата финансова година до края на март от 9.7 на 9.2 милиона автомобила.