Юлиан Софрониев е основател и главен изпълнителен директор на Биодит - високотехнологична българска компания, която разработва и произвежда най-съвременните системи за сигурност, контрол на достъпа и работното време, базирани на биометрична идентификация.

Ето какво каза той пред Darik Business Review:

Близо ли сме до момента, в който вече няма да се налага да ползваме пароли?

Според мен сме доста близко, като в следващите 3-5 години те могат да изчезнат изцяло в определени сектори от икономиката.

Определено хотелският сектор беше един от най-бавно приемащите дигитализацията, но в последните две години виждаме, че там в момента има бум.

Днес инвеститорите и собствениците на хотели гледат на дигитализацията като на решение на проблема – най-вече човешкия фактор, но в частност и по дигитализацията на процеса по настаняването на гостите.

Личното ми мнение е, че сме доста близко до момента, в който няма да използваме пароли. Започнах с хотелите, защото това е основният ни бизнес, но вярвам, че следващите сгради, в които това ще навлезе, са управлението на споделени пространства.

Там виждам дори, че нуждите са не само контрол на достъпа, но и цялостно управление на процесите.

През 2022 г. увеличихте капитала си. За какво ще бъдат използвани набраните средства?

Да, увеличихме в края на 2022 г. капитала с 1.7 млн. лева. Както презентирахме и тогава – 90% от средствата ще бъдат насочени към продажби и маркетинг, тъй като голяма част от продуктовите ни линии са завършени и работим само за тяхното подобрение.

Разбира се имаме и нови проекти, които са по-дългосрочни.

Средствата от това увеличение ще бъдат насочени към развитие на продажбите и чуждите ни пазари – Испания, Франция, както и още още 2-3 пазара в Европа и един извън Стария континент, където Биодит да се позиционира като бранд и да отворим офис за продажби.

Какво се случва в Испания и защо това е първият ви чуждестранен офис?

На 15 ноември стартира офисът ни в Испания, който е в град Валенсия. Имаме вече двама души в офиса, като единият е колега от България, а вторият – колега от Испания, който ще помага за бизнес развитието.

Имаме назначен човек за бизнес развитие, отговарящ специално за Испания, Португалия и Латинска Америка. Последният месец работата ни беше по-скоро организационна, а не бизнес насочена.

Търговската ни дейност започва тази седмица (бел. ред миналата седмица), когато е първото ни изложение в Малага. Именно там ще стартира реалното презентиране на компанията и продуктите на Биодит на испанския пазар.

До момента имаме двама клиенти в Испания, с които дори вече подновихме договорите си за нови 5 години. Защо Испания? Бизнесът ни стартира от Испания, продуктите ни са валидирани за испанския пазар, а новите ни технологии се приемат много бързо и добре.

Инвеститорите в хотелиерския бизнес в Испания много бързо приемат нови решения и са готови да инвестират в иновации. Дори двата хотела, с които имаме договори, са поръчали 12 терминала за самостоятелно настаняване, които при нас са на етап идейно развитие.

Отделно – всички знаем, че Испания е най-големият туристически пазар в Европа, а за 2022 г. страната изпревари Франция като най-посещавана туристическа дестинация в целия свят.

Колко са хотелите у нас, които ползват системата за контрол на Биодит?

Към днешна дата са 14 или 15. Средният брой на стаите, които ползват технологии на Биодит, варира между 140 и 150.Имаме три много големи хотела с над 500 стаи, както и по-малки с между 50 и 110 стаи.

Как се развива пазарът на биометрични системи за отчитане на работното време у нас? Наскоро подписахте такъв договор.

Не бяхме активни през миналата година да предлагаме това решение. Причината е ясна – когато си малка компания с малък екип, не можеш да си позволиш да имаш едновременно ресурс за развитие на три продуктови линии.

Навлязохме много активно и агресивно в хотелиерския сектор, запознахме да затваряме големи сделки и работното време го оставихме на заден план. В хотела една сделка е за средно 50-100 хил. лева, докато една система за работно време струва 500 лева.

В момента разработваме изцяло нова онлайн платформа за продажба и платежна система. Това ще позволи да пуснем този продукт през второто тримесечие на годината активно за продажба.

Разкажете ни малко повече за проекта в Самоков. Приходите от него изглеждат впечатляващи.

Това, по наша информация, е най-големият проект в Югозападна България. Препоръчвам на всеки да отиде и да го види. Инвеститорът строи с изключително бързи темпове.

Миналата година по това време си говорехме за оферта, а сега вече са построени 60 000 кв. м РЗП. Говорим за жилищно строителство, три-, четири и петзвезден хотел, спортен център и спортна зала за 3000 души.

Радваме се, че инвеститорите се спряха на нас и избраха нашето решение. Изборът не беше ценови, а по-скоро те видяха предимствата на това, което Биодит може да предложи.

В момента предстои да разширим обхвата на първоначалния договор с допълнителни услуги и решения към спортната зала.

Какви са прогнозите ви за 2023 и 2024 г. от гледна точка на продажбите на компанията?

Нашите цели са да направим двойни продажби през 2023 г. спрямо 2022 г., както и нов ръст от 100% през 2024 г. Стъпвайки на 2-3 външни пазара, много лесно бихме могли да мултиплицираме приходите от България.

Добре е обаче инвеститорите да гледат внимателно продажбите и приходите на компанията, както и да правят разлика между двете. Продажбите се правят с 5-годишен период, т.е. това не са еднократни постъпления.

През миналата година имахме продажби за 1.64 млн. лв., докато приходите ни са над 800 хил. лева. Това обаче означава, че компанията има гарантирани вземания в следващите години. Настоящата 2023 г., например, стартирахме с вземания за над 500 хил. лв. 

Акциите на Биодит се търгуваха за последно на Българска фондова борса при цена от 1.87 лева за брой. Те са част от портфолиото на инвестиционната компания Ейч Ар Кепитъл, сделките с чиито книжа се извършват при 2.10 лева за лот.