Нигерия бе принудена да отложи плановете си за смяна на банкнотите в страната с такива с нов дизайн, вследствие на настъпилия хаос пред банкоматите и факта, че милиони хора не можаха да се сдобият с новите платежни средства.

Старите банкноти трябваше да престанат да бъдат законно платежно средство от 11 февруари, но Върховният съд на страната отмени този краен срок, защото банките не успяха да изплатят достатъчно кеш от новата найра.

От края на миналия месец нигерийците прекарват часове наред на опашки пред банкомати, бързайки да депозират старите банкноти преди първоначалния краен срок, който бе 31 януари. Много хора обаче не успяваха да изтегля достатъчно средства от новите пари за посрещане на ежедневните си разходи, пише CNN Money.

Този недостиг породи недоволство и големи затруднения за милиони нигерийци, най-вече за онези, които работят в неформалната икономика, където се борави с кеш, както и за жителите на страната в селските райони.

Нигерийците се оплакват, че не разполагат с достатъчно пари за храна и обществен транспорт, тъй като търговците отказват електронни плащания. Натискът върху банковата инфраструктура пък е извадил от строя много сървъри, според източници на CNN.

През ноември миналата година президентът Мухамаду Бухари представи банкнотите с нов дизайн, чиято цел бе да ограничат фалшификациите и трупането на големи суми пари извън банковата система.

Управителят на Централната банка на Нигерия Годуин Емефиеле заяви през януари, че от 3.23 трлн. нигерийски найри в обращение (6.9 млрд. долара) към октомври миналата година, “едва 500 млрд. найри са в банковата индустрия”, докато цели 2.7 трлн. найри (5.8 млрд. долара) се “съхраняват постоянно в домовете на хората.”

По негови думи около 1.9 трлн. найри (4 млрд. долара) вече са били върнати в банковата система, откакто новите банкноти бяха пуснати през ноември. 

Банкнотите с нов дизайн трябваше да заменят старите банкноти от по 200, 500 и 1 000 найри на 31 януари, но вследствие на голямото недоволство от краткия краен срок, той бе удължен с 10 дни.

Новите банкноти изглеждат сходни с тези, които са в обращение сега, като има промяна основно в цвета. Новите найри обаче са “подсилени със защитни елементи, които ги правят трудни за фалшифициране,” заяви президентът Бухари през миналата година.

Нигерийската икономика, която в голямата си част е неформална, разчита основно на кеш. Централната банка на страната обаче се опитва да насърчи хората да използват повече електронното банкиране, като тази политика е считана от анализатори за преждевременна.

Нигерийците разчитат отчаяно на своите банки за разпространението на новите банкноти, след като определянето на 10 февруари като краен срок принуди мнозина да бързат да депозират старите си банкноти. Банките обаче не разполагат с достатъчни количества от новите банкноти, което предизвика гнева на гражданите, някои от които вандализираха банкови клонове или в яростта си се събличаха по бельо, както може да се види от клипове в социалните медии.

Въпреки дългите опашки и чакането, на някои места ограничението за теглене от банкомат е едва 1 000 найри (по-малко от 3 долара).

Правителството и централната банка бяха подложени под натиск, а управителите на три нигерийски провинции обжалват в съда краткия срок, предоставен за обмяната на старите с новите банкноти, предупреждавайки че това може да доведе до “разпадане на законността и реда” преди важните президентски избори по-късно през месеца.

Нещата се усложняват и от факта, че нигерийците са принудени да чакат и на дълги опашки за гориво в цялата страната, което засилва недоволството и доведе до протести в някои части на Нигерия.

От централната банка уверяват, че “опашките пред банкоматите ще изчезнат скоро”, като в същото време инструктират търговските банки да обменят новите банкноти на гише, но с дневен лимит от 20 000 найри (43 долара).”

Президентът Бухари заяви, че е “запознат с недостига на кеш и със затрудненията за хората и компаниите заради банкнотите с обновения дизайн,” но увери нигерийците, че “предстои значително подобряване на ситуацията до крайния срок 10 февруари.”

Недостигът на новите банкноти не е единственият, с който трябва да се справят нигерийците.

Продължаващият вече година недостиг на горива се задълбочи в последните няколко седмици, вследствие на което много от хората, които не разполагат с достатъчно средства, не могат да си купят бензин, чиято цена се е утроила в някои части от страната.

Държавната петролна компания NNPC изтъква проблеми с разпространението, като причина за недостига. Анализатори твърдят, че недостига на горива може да навреди на шансовете на управляващата партия да спечели изборите по-късно през месеца.

Президентът Бухари е в последния си втори мандат, а управляващата партия се надява той да бъде наследен на поста от Бола Тинубу, бивш губернатор на най-богатата провинция в страната Лагос.

Водещият политически анализатор Сам Амади смята, че недостигът на новите банкноти може да окаже положителен ефект върху изборите, като ограничи купуването на гласове.

Купуването на гласове съпътства изборите в Нигерия, които бяха помрачени от насилие и измами в последните години.