В една обикновена на глед сряда през 2017 г. мъж от Чикаго, когото медиите в САЩ представят като "Карл", влиза в кварталния магазин 7-Eleven, за да купи обичайната чаша кафе и да изчака колата, с която пътува до работа.

Докато чака отвън, друг шофьор спира на паркомясто пред магазина, но по погрешка настъпва педала за газта вместо на спирачката, след което се качва на тротоара и заклещва краката на Карл срещу стената, казват неговите адвокати.

В резултат на инцидента Карл губи и двата си крака, а миналата седмица веригата магазини 7-Eleven се споразумя да му изплати 91 млн. долара обезщетение, което е най-голямото извънсъдебно споразумение за нанесена телесна повреда в щата Илинойс.

Като част от процесуалните действия адвокатите на Карл успяват да се сдобият с информация за инцидентите с автомобили във всички магазини на 7-Eleven в САЩ за периода от 2003 до 2017 г.

В този 15-годишен период е имало 6 253 случая, в които автомобили се блъскат във витрини на магазини от веригата, което означава средно по над един такъв инцидент на ден. Една от причините за това е огромният брой магазини. 7-Eleven има над 13 000 магазина в САЩ и Канада.

Инцидентите в магазините на 7-Eleven обаче бледнеят пред общия брой катастрофи във витрини на магазини в САЩ.

По данни на Storefront Safety Council, в страната над 100 автомобила се блъскат в сгради всеки ден, като повечето от инцидентите са в магазини за търговия на дребно, ресторанти или магазини за смесени стоки.

При тези инциденти всяка година 16 000 души получават наранявания, а около 2 600 души умират.

Над 40% от катастрофите са причинени от „погрешно натиснат педал“ или друга грешка на шофьора, но в един на всеки десет случая катастрофите са умишлени, като крадци използват автомобил, за да влязат в магазина и да откраднат стока, пари или цели банкомати.

"Понякога те се блъскат в магазин и причиняват щети за хиляди долари, за да откраднат един банан," казват от организацията.

Най-добрата защита за хората и собствеността в тези случаи е под формата на голям метален цилиндър - или в случая с веригата Target, на огромна червена сфера пред магазина. 

"Ако се поставят ограничители, този проблем до голяма степен се решава," казва съоснователят на Storefront Safety Council Роб Рийтър пред CBS Chicago. "Този инцидент нямаше да се случи, ако някой беше похарчил около 800 долара," допълва той.