Европейската централна банка (ЕЦБ) работи по дигитална валута като част от опитите на континента да се защити от напрежението около САЩ и Китай.

Централната банка е започнала да проучва осъществимостта на дигитално евро през октомври 2021 г.

Тази есен държавните ръководители от ЕС ще трябва да решат дали ЕЦБ да продължи със следващите стъпки, които включват тестване на необходимите технически параметри, така че европейците да могат да харчат дигитални евро.

“От ECB се притесняват, че еврозоната ще се озове без дигитално евро в един геополитически и икономически сандвич между големите щатски технологични компании и системите за разплащане на Китай.

В момента в Европа липсват дигитални реформи,” казва пред CNBC Гуидо Цимерман, старши икономисти в германската банка LBBW.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард отбеляза това по време на своя реч през ноември.

“Навлизането на големите технологични компании в сектора на разплащанията може да увеличи риска от пазарна доминация и зависимост от чуждестранни технологии за разплащане, с последици за стратегическата автономия на Европа,” казва тя.

“В момента повече от две трети от плащанията с карти в Европа се обработват от компании, чиито седалища са извън ЕС,” допълни тя.

Водещите глобални компании за разплащания в световен мащаб са Mastercard, Visa, PayPal, Alipay и UnionPay. Сред тях няма нито една европейска. Първите три са щатски, а последните две - китайски.

Политиците в Европа не искат потребителите или компаниите на континента да стават зависими от големите щатски технологични компании за разплащания, казва Цимерман.

Той също така допълва, че европейските ръководители се опитват да избегнат ситуация, в която Китай се превръща в единствения определящ фактор за разплащанията по проекта за „Дигиталния път на коприната” за китайски инвестиции в дигитализация по целия свят.

Стремеж към суверенитет

Европейските ръководители обсъждат от няколко години необходимостта за по-голяма автономност и това да се разчита по-малко на други части на света, но разговорите се засилиха след пандемията от COVID-19 и отново след руската инвазия в Украйна.

“Актуалността на запазването на геополитически суверенитет се засили в последните речи на ЕЦБ и в публикациите за дигиталното евро. Това определено има нещо общо с войната в Украйна и със засилването на геополитическото напрежение,” казва Цимерман.

Лагард обяви през ноември, че дигиталното евро е “общ европейски проект” и “по същество ще обслужва по-широки политически цели, като подсилване на стратегическата автономия на Европа.”

Дискусиите за автономността на Европа напоследък включват теми, като енергийни доставки, медицинско оборудване и електромобили.

“Концепцията за стратегическа автономия се корени в сектора на отбраната и сигурността на Европа. Тя обаче излиза на все по-преден план в последните години в резултат на променящия се геополитически контекст, характеризиращ се с нарастващата конкуренция между САЩ и Китай,” казва Антонио Барозо, управляващ директор на Teneo.

Зад този план за дигитално евро обаче стоят повече неща.

Золт Дарвас от базирания в Брюксел мозъчен тръст Bruegel отдава действията на ЕЦБ в тази сфера отчасти на “нарастващото търсене на криптоактиви” и факта, че много други централни банки също обмислят разработването на дигитални валути.

“ЕЦБ може да не желае да изостава по отношение на използването на нови технологии,” посочва той.