През март тази година строителният предприемач Гейб Сиера ще пусне за продажба най-новия си проект - имение от над 1000 квадратни метра със седем спални и басейн в Пайнкрест, Маями.

Като "бонус" той включва абсолютно същата къща и яркозелена горила с размерите на Кинг Конг, която се катери по небостъргачите и дебне по улиците на Южна Флорида. Домът-близнак обаче се намира в метавселената, пише The New York Times. 

Завладяващите дигитални светове, в които "аватарите" работят, играят и купуват стоки и услуги, се разрастват с бързи темпове. "Парцелите" земя, които, всъщност, представляват съвкупност от пиксели, се купуват, продават и надграждат на пазар, който в момента се оценява на 1.4 милиарда долара.

Това превръща метавселената в един цял нов пазар за строителите и инвеститорите в недвижими имоти.

Самият Гейб Сиера, който е запален геймър и използва лилава горила като един от собствените си аватари, плати 10 000 долара за дигитален пакет в онлайн свят, наречен Sandbox.

Той се партнира с архитектурното студио Voxel Architects, специализирано във виртуални 3-D имоти, за да изгради дигитален дом, който да се съчетае с реалния му проект в Маями. 

Предприемачът се надява да реализира пакета от реалния и дигиталния имот на продажна цена от около 10 милиона долара.

Кой определя цените на виртуалните имоти?

Подобно на недвижимите имоти в реалния свят, където цените варират според баланса между търсенето и предлагането, недвижимите имоти в метавселената също работят във фиксиран мащаб.

Самият интернет може да е безграничен, но повечето виртуални вселени вече са "нарязани" на определен брой пакети, което означава, че с нарастването на броя на техните "обитатели" цените ще се покачват.

Финансовите транзакции в метавселената се обработват в криптовалути и се захранват от блокчейн технология — дигитално разпределен публичен регистър, който елиминира необходимостта от използването на посредници (например банки).

Въпреки срива на платформата FTX и поевтиняването на дигиталните валути през 2022 г., пазарът на "недвижими имоти" в метавселената се очаква да нарасне с 5.37 млрд. долара до 2026 г., пише The New York Times. 

В Sandbox, един от най-популярните светове на метавселената, голяма част от виртуалната земя е в ръцете на глобални корпорации, като Adidas, Atari и Warner Music Group.

Те са закупили пространства, в които провеждат корпоративни събития, продават своите продукти и организират завладяващи събирания за служители и фенове.

Миналата година общата стойност на земята в Sandbox, която се продава срещу незаменими токени (NFT), беше оценена на 167 милиона долара.

И докато парцелите, закупени директно от разработчиците Sandbox, струват около 400 долара, има активен вторичен пазар, където цените могат да бъдат многократно по-високи. 

Близостта до земя, притежавана от знаменитости и известни марки, също повишава стойността на имотите. След като Snoop Dogg закупи парцели в Sandbox и ги кръсти Snoopverse, един купувач плати 450 000 долара, само за да стане негов съсед.

Как се продава имот в метавселената?

Метавселената съществува от 2003 г., когато на сцената излезе Second Life - платформа за триизмерен виртуален свят. Но бизнесът с виртуални недвижими имоти потръгна истински чак през 2021 г., когато Марк Закърбърг обяви, че неговата платформа Meta ще инвестира предимно в бъдещето на дигиталната вселена. 

Оттогава продажбите на земя в метавселената се изкачиха до седемцифрени числа. Един виртуален имот беше купен за 2.4 милиона долара през ноември 2021 г. в Decentraland, а друг - за 1.65 милиона долара в Otherside през май 2022 г.

Освен билбордове и заведения за бургери за аватари, върху тези парцели земя се строят и домове. Те не предлагат подслон или място за спане, а място, на което онлайн "съществата" могат да се събират и да общуват. 

Технологичната компания Everyrealm си партнира с художници в създаването на Row - футуристична колекция от футуристични дигитални домове. Те все още не са обявени за продажба, но, според главния изпълнителен директор на Everyrealm Джанин Йорио, всеки от тях може да достигне цена от около 75 000 долара.

Купувачите ще получат сертификат за автентичност, както и 3-D модели на своя дом, след което ще могат да го поставят на парцел земя в света на онлайн игрите.

Строителите на реални жилища също се възползват от метавселената и възможностите, които тя дава за достигане до нови клиенти.

През януари KB Home - една от най-големите строителни компании в САЩ, "преряза лентата" на общност в Decentraland, където потенциалните купувачи могат да влязат, да проучат и да изпробват различни опции за персонализиране на три модела от жилищата, предлагани от фирмата. 

Купувачите могат да променят различни компоненти - от материалите за плота до цялостния архитектурен стил.  

И още една добра новина за собствениците на виртуални недвижими имоти - те не дължат никакви данъци. Засега.