Летищата по света предприемат стъпки за избягване на хаоса по време на предстоящите натоварени периоди за пътувания, като някои от тях ограничават полетите в пиковите часове с цел избягване на дългите опашки и струпването на багаж, което помрачи туристическия сезон през миналото лято.

Внезапният скок в търсенето на въздушен превоз по време на миналогодишния почивен сезон - на фона на отслабналата пандемия в Европа и Северна Америка, причини хаос на някои летища, на които имаше недостиг на служители за обслужване на множеството пътуващи.

Макар че тази година се очаква ситуацията да е по-спокойна в Европа и Северна Америка, летища и авиокомпании, научили някои сериозни уроци през 2022 г., предприемат по-разумен подход на фона на въздушния трафик, който се възстановява до нивата си отпреди пандемията.

Най-голямото летище в Канада наложи твърдо ограничение върху редица пътнически полети, които могат да кацат или излитат във всеки час в пиковите периоди през пролетта и лятото, посочват пред Reuters от оператора на летище Торонто Пиърсън.

Пътният регулатор в града също така информира, че ще ограничи почасово броя на пътниците, които могат да пристигат от чужди държави или да излитат за САЩ през всеки един терминал.

Най-големият авиопревозвач в Канада Air Canada обяви, че е взел предвид наложените от регулатора ограничения, докато от WestJet Airlines посочиха, че ограниченията "създават пречки и налагат корекции в международните полети."

Въпреки сериозното планиране и наемане на служители тази година, някои авиокомпании и летища все още изпитват недостиг на персонал, в това число товарачи на багаж.

Някои пък имат проблеми с трудови спорове - очаквани стачки на граничните власти в идните седмици във Великобритания и нарушаване на нормалната дейност във Франция и Германия заради стачни действия.

Това кара някои авиокомпании да налагат ограничения на полетите, въпреки нарастващото търсене, казват анализатори. Германската Lufthansa AG обяви, че е намалила летните полети заради недостиг на служители на летищата във Франкфурт и Мюнхен.

"Корекции в нашите разписания са предпазна мярка, за да се избегне отмяната на полети през летния сезон," заяви говорителят на Lufthansa Андреас Бартелс.

Амстердамското летище Схипхол, което е ключов разпределителен център за Air France-KLM SA, обяви на 21 февруари, че ще ограничи броя на излитащите пасажери до 66 000 на ден по време на почивния сезон през май.

Това представлява голямо увеличение, в сравнение с нивата, наложени по време на хаоса и дългите опашки през миналата година, но въпреки това е с 8% под нивата от 2019 г.

Летището изпитва проблеми с недостиг на служители, а авиокомпаниите са помолени да намалят продажбите си на билети с 5% в пиковите сутрини по време на пролетната почивка, заяви говорителят на Схипхол Щефан Донкер.

Във Великобритания от летище Хийтроу обявиха, че няма да бъдат добавяни полети към пиковите часове по време на лятото.

И докато летищата наемат служители, за да избегнат недостига на персонал, който ограничи капацитета им през миналото лято, върху правителствата също се оказва натиск за увеличаване на броя на граничните служители.

В Канада властите вече ограничиха трансграничните полети за няколко месеца, съобразявайки се с "нивата на персонал" на границата със САЩ и с ръководителите на полети.

Анализаторът от авиационната индустрия Джеймс Холстийд казва, че летищата, като Хийтроу, са се поучили от грешките от миналото лято, което е добре за тазгодишния отпускарски сезон.

"Да се надяваме, че тази година ще е по-добре от миналата. Не може да е по-зле," казва Холстийд, управляващ партньор в Aviation Strategy.