Кралят на алкохола в Мексико – текилата, започва да набира все по-голяма популярност в Европа.

Износът за Испания е скочил с 90% през миналата година, докато този за Франция нараства със 73%, за Великобритания с 68%, а за Германия с 60%, според данни на Мексиканския регулаторен съвет по текилата, изпреварвайки ръста в световен мащаб, който е 23%.

Текилата, която е любима напитка в Северна Америка, все още е далеч от това да направи голям пробив в Европа, където в исторически план доминират водката, уискито, ромът и джинът.

Тя обаче се налага все повече и е алкохолът с най-бързо растящи продажби на Стария континент, според Proximo Spirits, която е дистрибутор на марката текила Jose Cuervo.

Има обаче и една пречка

Търсенето от страна на Европа задълбочава недостига на агаве - бодливото растение, което се отглежда в мексиканския регион Халиско и от което се произвежда текилата.

Цената на агавето, която беше 5-7 мексикански песо (0.27-0.37 долара) за килограм през по-голямата част от последните две десетилетия, нараства в последните години и е достигнала 31 песо в края на 2022 г., според данни на компанията Bernstein.

Настоящата прогноза за края на 2023 г. е 28 песо, въпреки че Тревър Стърлинг, анализатор от Bernstein, предупреждава, че "търсенето изненадващо продължава да расте". "Въпросът е на търсене и предлагане. В индустрията на текилата има огромен недостиг на агаве."

Цените на текилата скочиха

Потребителите в Европа са плащали с близо 16% повече за този вид алкохол през декември, в сравнение с година по-рано, докато цените на уискито са нараснали с 6%, а на водката с 5%, според данни на NielsenIQ. Цените на джина остават без промяна.

Предлагането на висококачествена текила от 100% агаве в Европа, която трябва да бъде бутилирана в Мексико, бяха ограничени и от хаоса с веригите на доставки заради COVID-19.

"Самото растение е скъпо, а транспортът до Европа от Мексико също е скъп," казва Робин Еванс, мениджър на бар Hacha agaveria в Източен Лондон, който предлага текила и мескал. Клиентите плащат около 50 пенса (0.57 долара), или над 10% повече за шотове, в сравнение с преди година.

Гигантът на алкохолния пазар Diageo, която не предоставя разбивка на резултатите си за Европа, обяви миналия месец, че глобалните ѝ продажби на текила са се увеличили с 15% през втората половина на 2022 г., което надхвърля значително цялостния ръст в продажбите на твърд алкохол от 3%.

Мексиканската напитка е съставлявала 11% от нетните продажби на компанията, като продажбите на марката Don Julio, която се продава на цени от 50 до 250 долара за бутилка, нарастват с 26%, а тези на Casamigos с 29%.

Търсенето в Европа не е само проблясък през 2022 г., според пазарни участници, които твърдят, че текилата набира скорост от години и е била подкрепена от консумиращите този вид напитка у дома по време на пандемията.

Износните количества за Великобритания, Германия, Франция и Испания нарастват средно с около 60% през 2021 г., още преди големия скок от 73% през миналата година, според данни на Мексиканския регулаторен съвет по текилата.

Майкъл Мероли, който отговаря за подразделението за текила на Pernod Ricard, казва, че в Европа има много по-малко марки текила, в сравнение със САЩ, където пазарът е по-зрял и конкурентен и всяка седмица се появяват нови марки.

Според него тенденцията марките да наблягат на качеството и ексклузивността също повишава цените. Американски звезди, като Дуейн "Скалата" Джонсън, Кендал Дженър и Кевин Харт, пуснаха собствени марки текила в последните години.

Някои участници от индустрията очакват облекчаване на недостига на агаве, което зрее в продължение на около седем години, преди да може да бъде използвано за производството на текила.

Растенията агаве, които са засадени преди няколко години, в крайна сметка, ще бъдат готови за събиране, казва Луис Фернандо Феликс, който отговаря за дейността на Proximo Spirits в САЩ и Канада.

"След около две години цената на агавето ще се понижи, защото предлагането ще е по-голямо от търсенето," допълва той.