Петролът стартира седмицата с леко понижение, на фона на опасенията за високата инфлация и нарастващите лихвени проценти в САЩ.

Инвеститорите очакват нова порция от сигнали за търсенето в Китай, който е най-големият вносител на горива в света. 

Фючърсите на американския суров петрол регистрират спад от 0.4% в сутрешната търговия до ниво от малко над 76 долара за барел, докато тези на сорта брент се понижават с 0.45%, до 82.45 долара за барел. 

Въпреки очакванията, че възстановяването в Китай ще тласне глобалното търсене на суров петрол до рекордно високи стойности тази година, пазарите са несигурни по отношение на момента и темповете на това възстановяване.

Втората най-голяма икономика в света все още се бори с високия брой на заразени с COVID-19. Забавената инфлация и слабата производствена активност също пораждат съмнения в силата на китайския икономически растеж. 

Смесените сигнали за търсенето, съчетани със страховете от нарастващите лихвени проценти и забавяне на икономическия растеж, доведоха до понижаване на цените на петрола от началото на тази година.

Най-големите източници на безпокойство на пазара са силният долар, който по принцип се отразява негативно на суровините, деноминирани в американската валута, както и агресивната политика на Федералния резерв на САЩ за овладяване на инфлацията. 

Фокусът тази седмица ще бъде насочен към данните за новосъздадените работни места в неселскостопанския сектор в САЩ, които се очакват в петък. Предварителните прогнози сочат, че статистиката за пореден път ще покаже устойчивост на пазара на труда.

Доларът се стабилизира близо до двумесечен връх спрямо водещите световни валути в понеделник.

Пазарните участници се опасяват, че покачващите се лихвени проценти могат да засегнат икономическата активност и да забавят търсенето на суров петрол по целия свят.

Поредицата от седмични натрупвания на запаси в САЩ също породиха опасения относно забавянето на търсенето в най-големия потребител на петрол в света.

Цената на златото също регистрира лек спад от 0.1% в първата борсова сесия за седмицата до ниво от 1814 долара за тройунция, повлияна от поскъпването на долара. 

Еврото се търгува на ниво от 1.0541 спрямо щатския долар.