Имаше време, когато да притежаваш дом на стойност над 1 милион паунда (или около 1,13 милиона евро по актуалния курс) означаваше много в британската столица. Днес това не е точно така, тъй като в някои квартали на Лондон средната цена на жилищата вече е седемцифрена, пише The Wall Street Journal. 

Средната стойност на съществуващите домове (без да се включват новопостроените сгради) в Лондон е на ниво от 537 000 британски лири, или около 606 000 евро, по данни на британското правителство. Но, според проучване на агенцията за недвижими имоти Hamptons, средната продажна цена на жилищата в 41% от всички 283 пощенски кода на Лондон вече надхвърля 1 милион паунда. 

Шест квартала са преминали психологическата граница от 1 милион паунда средно за жилище между 2021 г. и 2022 г. Те варират от бивши викториански бедняшки квартали до периферни райони от "широкия център", които се радват на вълна от нови купувачи.

В Актън, например, цените се движат около 1.04 милиона паунда (1.17 млн. евро), благодарение на подобренията в транспорта и инфраструктурата, които предизвикаха отварянето на много нови заведения и магазини.

През 2022 година в квартала беше открита нова линия на метрото, която му осигурява бърза връзка с Уест Енд и финансовите райони на Лондон.

Източният квартал Бетнал Грийн също е със средна цена на жилищата от над 1 милион паунда. 

Бомбардиран жестоко от германците по време на Втората светован война, кварталът е възстановен с предимно нискокачествени социални жилища през 60-те и 70-те години на миналия век. Днес почти 25% от местните жители са с ниски доходи.

Но с нарастването на населението на Лондон и покачването на цените на недвижимите имоти, ново поколение млади професионалисти се насочват към Бетнал Грийн. Тези купувачи харесват централното му местоположение, от което е лесно да се стигне до финансовите райони на Лондон. През последните две десетилетия целият Източен Лондон става все по-модерен, пълен с барове, кафенета, художествени галерии и нощни клубове. А заедно с това се повишават и цените на имотите.

Друг район на британската столица, в който средната цена на жилищата от миналата година вече е седемцифрена, е Уест Ийлинг. Съвременната му история като жилищен квартал започва през 1871 г., когато е построена железопътна гара и около нея започват да се строят нови домове, магазини и ресторанти.

Подобно на близкия Актън, изкачването на Уест Ийлинг в клуба на "милионерските квартали" до голяма степен се дължи на строителството на линията на метрото "Елизабет".

Предградието Нортууд се намира на 27 километра от идеалния център на Лондон, но се усеща като съвсем различен свят.  Много млади семейства предпочитат спокойствието му пред препълнените и напрегнати централни райони. Допълнителен бонус са и добрите железопътни връзки с централната част на столицата. 

Сред районите, които могат да се похвалят със средна цена на жилищата от малко над 1 милион паунда е и Уопинг в Източен Лондон. Разположен на северния бряг на река Темза, той е един от най-старите индустриални квартали на Лондон. През вековете там се развива корабостроенето и печатарската индустрия. Днес бившият индустриален център става все по-привлекателно място са живеене, предпочитано от много лондончани. 

Шестият квартал, който през последните две години е преминал психологическата средна цена от 1 милион паунда за жилище, е северният Крикълууд. Въпреки че този исторически район има улици с качествени червени тухлени къщи от викторианската и едуардианската епоха, неговата атрактивност доскоро беше помрачавана от натоварения трафик и липсата на метростанция. 

Близостта му до един от големите търговски центрове в Лондон привлича милиони купувачи всяка година. 

Средната продажна цена в Крикълууд достигна 1.02 милиона британски лири (приблизително 1.15 млн. евро) миналата година, тъй като е по-изгоден спрямо съседните много по-скъпи централни квартали.   

Въпреки недостатъците си, той става предпочитано място за много млади семейства. В Крикълууд с бюджет от 1 милион паунда можете да си купите викторианска къща с четири спални, докато в някои от централните райони, като Уест Хампстед например, подобен имот може да струва 1.6 млн. паунда, или близо 2 млн. евро.