Криптовалутите отчетоха сериозен ръст в началото на седмицата, след като стана ясно, че щатското правителство ще защити депозитите от фалиралата банка Silicon Valley Bank.

Малко по-рано днес пък стана ясно, че HSBC ще купи британското подразделение на банката за 1 паунд (1.21 долара).

Цената на най-популярната криптовалута добави 10% към стойността си до 22 560 долара. Нивото е най-високото за последните 10 дни, показват данни на CoinDesk.

Етерът отбеляза подобно повишение до 1 615 долара.

Ръстът в последните 24 часа при най-популярните криптовалути доведе до нарастването на общата пазарна оценка на всички дигитални валути до над 1 трилион долара.

Последните дни бяха доста изнервящи за участниците на криптопазара. Миналата седмица един от големите заемодатели на сектора Silvergate Capital обяви, че прекратява дейността си. 

Последва фалит на две банки - Silicon Valley Bank и Signature Bank. Основната дейност на двете институции е насочена съответно към финансирането на технологични стартъп компании и криптовалути.

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън, председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл и председателят на FDIC Мартин Грунберг обявиха, че парите на депозантите ще бъдат изплатени изцяло, като за това няма да се използват средства на данъкоплатците.

Научавайки, че депозитите са защитени, дори и да са за суми над 250 хил. долара, инвеститорите в криптовалути реагираха еуфорично и тласнаха котировките нагоре.