Въпреки фалитите на банки, фокусирани в сферата на криптовалутите, биткойнът поскъпва с 50% от началото на годината, представяйки се по-добре от основните борсови индекси и облигациите.

На 1 януари биткойнът се търгуваше на цена от малко над 16 500 долара. Днес най-популярната криптовалута се търгува на ниво от около 25 000 долара, благодарение на поскъпването, което започна в неделя.

Повишението в цената през тази година идва, след като биткойнът се срина с 65% през 2022 г. - след редица провали на различни проекти, проблеми с ликвидността и фалита на FTX, една от най-големите борси за търговия с криптовалути.

Поскъпването напоследък донякъде е изненада, предвид затварянето на Silvergate Capital и Signature Bank - два от нaй-големите кредитори на криптоиндустрията. Междувременно, Silicon Valley Bank, считана за гръбнака на индустрията на технологичните стартъпи, също фалира.

“Поскъпването на биткойна с 50% през 2023 г. е отражение на това колко паднала беше цената след фалита на FTX, променящите са очаквания спрямо лихвените проценти и фалита и възкресяването на SVB,” казва пред CNBC Антони Тренчев, съосновател на платформата за търговия с криптовалути Nexo.

Въпреки това биткойнът все още поевтинява с над 60% от пика си от близо 69 000 долара, достигнат през ноември 2021 г.

Ето някои от основните причини, поради които биткойнът поскъпва:

Банкови фалити

Фалитите на Silvergate, Signature Bank и SVB разтърсиха финансовите пазари, но бикойнът може и да получи подкрепа от тях, казва Виджей Аяр - вицепрезидент, отговарящ за корпоративното развитие в крипто борсата Luno.

“Събитията от последната седмица около фалита на SVB и други банки хвърлиха светлина върху силата на децентрализираните валути, които хората могат напълно да пазят и притежават,” казва Аяр. “Сега много хора започват да осъзнават децентрализираните финанси като концепция.”

Щатските регулаторни органи трябваше да се намесят, за да гарантират депозитите в тези банки.

Тренчев от Nexo казва, че интервенцията “е напомнила на инвеститорите за структурните недостатъци на банковата система в САЩ и на щатския долар, който е в основата ѝ, причини, поради които сме свидетели на повишения интерес към биткойна тази седмица.”

Очаквания по отношение на лихвените проценти

Фалитите на тези банки дойдоха, след като в продължение на година Федералният резерв на САЩ повишаваше лихвите. Проблемът на SVB беше, че трябваше да разпродава активи, основно държавни ценни книжа, за да подкрепи баланса си, след изтеглянето на средства от страна на вложители.

Банката обаче продаде тези активи със сериозни загуби, защото повишенията на лихвите бяха свалили цените на държавните ценни книжа.

Някои анализатори казват, че напрежението върху финансовия сектор би могло да забави темпа на повишение на лихвите от страна на Фед, което пък може да подпомогне рисковите активи, като акции и биткойн.

Биткойн срещу акции

Биткойнът поскъпва с 50% от начлаото на годината. За сравнение, технологичният индекс Nasdaq, с който криптовалутата беше в тясна корелация в миналото, нараства с 12% през 2023 г. S&P 500 бележи ръст от 2.5%.

Златото, към което инвеститорите се насочват по време на пазарни състресения, поскъпва едва с 3% от началото на годината.

Измежду четирите основни дигитални валути, етерът поскъпва с 42% тази година, а ръстът при солана е от над 100%.