Наемните нива на първокласните имоти в десет от най-предпочитаните дестинации за богаташите по света отчитат ръст от 10.3% през 2022 г.

Повишението малко по-ниско от постигнатите 11.8% за 12-те месеца до март миналата година, сочат данни от индекса The Prime Global Rental Index.

Сингапур заема челното място в класацията на дестинациите с най-повишени наеми, като измества Ню Йорк от първата позиция. Годишното нарастване на стойността на наемите в Сингапур достигна 23% в края на третото тримесечие, нараствайки до 28 на сто през четвъртото тримесечие.

Малкият брой отдавани под наем имоти на пазара продължава да движи цените във възходяща посока, констатират от Knight Frank.

Ню Йорк заема втората позиция с повишение от 18.8%, но през последните три месеца на 2022 г. цените са без промяна спрямо тримесечие по-рано.

Наемните нива в Лондон нараснаха с 17.9% за последните 12 месеца до декември, докато повишението в Торонто е от 15 на сто. Очакванията са, че наемите в Лондон ще добавят нови 6 на сто към стойността си през настоящата година. 

Ръстът за Токио е от 8.4%, докато наемите в Сидни нарастват с 6.7 на сто.

Най-малки повишения са реализирани в новозеландския град Окланд и Женева (по 3.8%) и Монако (2.7%).

Сред десетте пазара има и един, на който цените отчитат сериозно понижение. Наемите в Хонконг отчитат спад от 6.4% за последната година, както и 1.4% понижение в периода октомври – декември 2022 г.

Ръстът през последното тримесечие е най-голям в Сингапур (7.3%), Окланд (5.4%) и Токио (3.9%). Спад, освен в Хонконг, се наблюдава и в Торонто (0.2%).