Възстановяването на банковите акции отвъд Океана помогна на водещите борсови индекси на Уолстрийт да приключат търговията в четвъртък на положителна територия. Технологичният сектор също допринесе за печалбите. 

Индексът на "сините чипове" Dow Jones Industrial Average се повиши с 1.17%, широкият S&P 500 спечели 1.8%, а технологичният Nasdaq Composite добави 2.48% към стойността си. 

Последният обрат в сагата с регионалните банки в САЩ дойде на фона на повишението на основния лихвен процент в еврозоната с 50 базисни пункта. По-рано през деня ходът помрачи настроенията на инвеститорите, които бяха повлияни от опасенията за ескалация на банковата криза.

Но оптимизмът се върна на пазарите, след като някои от водещите финансови институции в САЩ, включително JP Morgan Chase и Morgan Stanley, потвърдиха, че ще депозират до 30 милиарда долара в хазната на закъсалата регионална банка First Republic Bank.

Акциите на JP Morgan и Morgan Stanley поскъпнаха съответно с близо 2%, докато тези на First Republic Bank добавиха близо 10 на сто.

Положителните настроения се разпространиха и сред други регионални кредитори, като Alliance Bancorp и PacWest Bancorp, чиито книжа се повишиха съответно с 14% и 0.7%.

Регионалният банков индекс KBW добави 3.26%, докато общият банков индикатор на S&P 500 отчете ръст от 2.16%.

Междувременно, министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза, че банковата система на САЩ остава стабилна и американците могат да се чувстват уверени, че техните депозити ще бъдат защитени.

Листнатите в САЩ акции на Credit Suisse поскъпнаха, след като банката осигури кредитна линия до 54 милиарда долара от Swiss National Bank, за да подкрепи ликвидността и доверието на инвеститорите.

На стоковите пазари цената на петрола регистрира повишение в сутрешната търговия в петък. Въпреки това, "черното злато" е на път да регистрира най-силния си седмичен спад от началото на годината заради опасенията от евентуална банкова криза.

Министрите на Саудитска Арабия и Русия обсъдиха потенциални действия от страна на Организацията на страните износителки на петрол и нейниете съюзници от формата ОПЕК+ за подкрепа на пазарите на суров петрол след резките загуби през последните сесии.

Новината помогна на петрола да се възстанови от 15-месечни дъна, достигнати в началото на седмицата.  

Фючърсите на петрола от сорта брент поскъпнаха с 0.3%, до 74.86 долара за барел, докато тези на американския лек суров петрол бележат ръст от 0.2% до 68.47 долара за барел.

И двата договора загубиха по над 10% от стойността си от началото на седмицата, което е най-силният им спад от началото на декември.

Докато намесата на правителството на САЩ и Европа в банковия сектор помогна да се потушат страховете от незабавен колапс, пазарите все още са притеснени за евентуалните последствия. 

ОПЕК+ намали производството с 2 милиона барела на ден в края на 2022 г. и даде сигнали за възможни нови съкращения тази година. 

Оптимизмът за китайската икономика дава известно облекчение на пазарите на суров петрол.

Както ОПЕК, така и Международната агенция по енергетика наскоро потвърдиха очакванията си, че възстановяването в Поднебесната империя ще доведе търсенето на суров петрол до рекордно високи нива тази година.

Goldman Sachs също повиши перспективите си за китайския икономически растеж през 2023 г. 

Но това до голяма степен беше компенсирано от признаците на свръхпредлагане на пазарите на суров петрол.

МАЕ каза, че петролните запаси в развитите страни от ОИСР са скочили до 18-месечен връх през февруари, докато добивът от Русия остава стабилен, въпреки заплахите за нови съкращения на доставките от страна на Москва.

Освен това запасите от суров петрол в САЩ нараснаха повече от очакваното през седмицата до 10 март, което засили опасенията относно забавянето на търсенето в най-големия потребител на петрол в света.

Запасите от суров петрол се повишиха за 11 от последните 12 седмици, което показва потенциално пренасищане на доставките в страната.