Искате ли да спечелите 1 милион долара?

Всичко, което трябва да направите, е да разчетете четири пасажа от древни текстове, но без да отваряте свитъците, върху които са написани. 

Това е Предизвикателството на Везувий, отправено от група учени и технически експерти, пише списание Smithsonian.

Начело на екипа е Брент Сийлс - компютърен учен от Университета на Кентъки, който се опитва да открие оптималния метод за четене на свитъците от Херкуланум - текстове, погребани преди 2000 години от изригването на вулкана Везувий.

"Забавно е да използваме изкуствения интелект, за да изградим бъдещето. Но също така би било забавно, ако той може да открехне един малък прозорец към миналото“, казва Нат Фридман, който е един от създателите на предизвикателството и бивш главен изпълнителен директор на GitHub.

Правилата на състезанието са прости - екипът на Брент Сийлс вече е използвал рентгенова технология, за да разкрие съдържанието на два от свитъците. Сканираните изображения от Херкулан са достъпни за всеки, който изпълни предизвикателството.

Учените са подготвили и алгоритми за машинно обучение, които да разграничат разликите в структурата на папируса, помагайки на изследователите да видят къде има мастило върху страницата. Цялата тази работа е достъпна за обществеността, плюс уроците на уебсайта на проекта.

Останалото обаче трябва да се свърши от претендентите. Ръководителите на проекта се надяват, че предприемчивите участници ще намерят начин да разчетат свитъците, използвайки сканираните изображения и AI алгоритмите.

"Ние построихме лодката. Сега искаме всички да се качат и да плават с нас", коментира Брент Сийлс. 

Общият награден фонд в предизвикателството е 1 милион долара и продължава да се покачва, тъй като проектът събира и нови дарения. Голямата награда е на стойност 700 000 долара, но участниците могат да се състезават за по-малки "бонуси" в напредъка си по пътя към разгадаването на свитъците. 

„Целта на наградите за напредък е да насърчат състезателите да решават важни подпроблеми и да публикуват работата си. Също така се надяваме, че те ще привлекат повече участници, които искат да започнат с по-тясна задача и след това да продължат да се опитват да спечелят голямата награда“, пише екипът на уебсайта на Vesuvius Challenge. 

Историята започва с изригването на вулкана Везувий през 79 г. след Новата ера, което унищожава римските градове Помпей и Херкулан. До ден днешен от погребаните руини продължават да извират нови открития.

В Херкулан топлината на изригването карбонизира свитъците от огромна библиотека, за която се смята, че е била собственост на Луций Калпурний Пизон Цезонин - тъст на римския император Юлий Цезар. Те остават недокоснати до 1750 г., когато са открити при разкопки.

Ранните опити на изследователите да отворят свитъците унищожават и повреждат безвъзвратно много от тях, което е съкрушителен удар за историците. До 20-и век изследователите прекратяват опитите да ги отворят физически.

„Свитъците представляват единствената непокътната библиотека, известна от класическия свят. Това е безпрецедентно хранилище на древно знание“, пише Джо Марчант за списание Smithsonian през 2018 г.

Откакто Сийлс започва пионерската си работа по дигиталното "разопаковане" на свитъците, шансовете те да бъдат разчетени постепенно се увеличават.

С помощта на солидната парична награда, екипът на Vesuvius Challenge се надява да привлече към каузата най-добрите умове в областта на изкуствения интелект.