Американските борсови индекси регистрираха разнопосочни изменения в последната борсова сесия, а инвеститорите се подготвят за седмица, наситена с ключови икономически данни. 

Dow Jones Industrial Average се покачи с 0.3%, широкият S&P 500 добави 0.1%, а технологичният Nasdaq Composite регистрира минимален спад от 0.03%, повлиян от разпродажбите на акциите в IT сектора. 

От 11-те основни сектора на S&P 500, шест завършиха сесията с повишение.

В петък миналата седмица, когато пазарите все още бяха затворени заради католическия и протестантския Великден, Министерството на труда в САЩ публикува доклада за новосъздадените работни места през март, който показа стабилен ръст на заетостта и умерено охлаждане на темповете на повишение на заплатите.

Данните бяха възприети като сигнал, че рестриктивната парична политика на Фед започва да дава резултат и засилиха очакванията, че централната банка ще добави още 25 базисни пункта към основния лихвен процент на следващото си заседание през май.

В момента финансовите пазари оценяват шансовете за подобна стъпка на около 72%.

Последните публикувани индикатори предполагат, че икономиката, макар и забавяйки темповете си на растеж, ще може да устои на "ястребовата" политика на Фед, докато централната банка работи, за да доближи инфлацията до целевото ниво от 2% годишно.

Пазарните участници очакват индексите на потребителските и производствените цени в четвъртък и петък тази седмица, тъй като те ще дадат по-пълна картина за степента на "охлаждане" на инфлационните процеси през март. 

В петък три от големите американски банки - Citigroup, PMorgan Chase и Wells Fargo, ще стартират сезона на отчетите за първото тримесечие и ще дадат на инвеститорите индикации за цялостното "здраве" на сектора, след като две от големите регионални банки се сринаха през март.

Анализаторите очакват съвкупните печалби на компаниите от S&P 500 да намалеят с 5.2% на годишна база.

На стоковите пазари тази сутрин петролът поскъпна, подкрепен от данните за ръст на пътуванията в Китай, които повишиха надеждите за повишено потребление на суров петрол.

Ройтерс съобщи, че китайските авиокомпании предприемат мащабни кампании за наемане на служители, в очакване на силен ръст на търсенето на пътувания тази година, след като страната облекчи повечето анти-COVID ограничения.

Този процес се очаква да бъде един от най-големите двигатели на потреблението на суров петрол тази година.

Фючърсите на американския лек суров петрол добавиха 0.8% до ниво от 80.39 долара за барел, докато тези на сорта брент се търгуват с 0.7% над вчерашните си нива на 84.78 долара за барел. 

Златото пък поскъпна с около половин процент до ниво от 2014 долара за тройунция.