Искате ли сглобяема дървена къща, която ви осигурява топлина през зимата и прохлада през лятото? Запознайте се с Anna.

Монтирани върху плъзгачи, стените на хижата могат да се отварят, оставяйки част от нея на открито. Вътрешната й стена - наречена "черупка", е направена от двойно стъкло, докато външната е дървена.

Чрез натискане и издърпване на тези „черупки“ пространството може да се преконфигурира, за да се създаде дървен или стъклен покрив, както и да останете на открито.

„Можете да се насладите на красотата на силния дъжд изпод стъкления покрив, да се събудите от птичия хор рано сутрин и да се хипнотизирате от звездното небе точно над леглото си през нощта“, казва Каспар Шолс, нидерландският архитект и дизайнер, който стои зад структурата.

Кабината, чието сглобяване отнема около пет дни, е на цена от 437 000 евро. Предлага още „луксозна“ баня, душ, напълно оборудвана кухня и две двойни легла.

Едното от тях може да бъде прибрано в пода, а второто се намира в мецанин пространство, до което се стига по стълба. Има и вана, която е пъхната в кътче, вградено в пода.

Необичайният дизайн на корпуса на къщата, която може да достигне максимална дължина от 13 м, я прави адаптивна към сезоните. През зимата дървената обвивка „задържа топлината вътре като дебело зимно палто“, казва Шолс.

През пролетта или есента стъклото пази от дъжда или пропуска слънцето вътре, за да се затопли пространството.

Когато температурите се покачат през лятото, обитателите могат да затворят дървения слой, за да блокират топлината. Като алтернатива, те могат да плъзнат стъкления слой, за да пуснат ветреца вътре.

Според Шолс, кабината може да се използва като център за медитация, офис пространство, ваканционно жилище под наем, арт студио, къща за гости или просто като дом.

Планира се първата партида сглобяеми къщи от този модел да бъде изградена в Европа по-късно тази година. Веднъж купена, кабината може да бъде построена на място, избрано от собственика, от Шолс и неговия екип.

Дизайнът причинява „минимални екологични смущения“ и „може да бъде разглобен и преместен по всяко време, без да оставя следа в природата“.

Архитектът отбелязва, че престоят в къщата носи ползи за здравето: „Чрез плъзгане на слоевете си Anna ви води стъпка по стъпка към майката природа, което, според мен, е изключително важно за нашето собствено здраве и здравето на нашата планета".

Шолс продължава: „Кабината подготвя мозъка да се отвори и да се свърже с естествената среда. И когато той е напълно свързан с нея, процесите на възстановяване започват, което е важно за предотвратяване на здравословни проблеми, като хроничен стрес, от който толкова много от нас страдат поради начина ни на живот.

Това е и причината, поради която не предлагаме автоматизирана стартова версия на Anna. Използването на собствената ви мускулна сила (за отваряне на кабината) е от съществено значение.“