Износът на Китай нарасна през март, на фона на възстановяването на втората по големина икономика в света след края на строгите противоепидемични мерки.

Общият износ на Китай бележи ръст от 14.8% на годишна база, което е първото покачване от шест месеца насам, показват данните на митниците в страната, цитирани от Ройтерс.

Ситуацията в Поднебесната империя в момента е коренно различна от тази през март миналата година, когато строгите локдауни осакатиха икономиката. 

Вносът през март пък бележи по-слабо понижение от очакваното - с 1.4%. Данните за външотърговското салдо на Китай значително надминаха очакванията на икономистите, много от които очакваха спад на износа.

През декември миналата година Китай премахна строгите ограничения срещу разпространението на COVID-19, отприщвайки нова вълна на заразата, която попречи на много фирми да работят нормално.

Китайският премиер Ли Цян, който встъпи в длъжност миналия месец, заяви на заседание на кабинета миналата седмица, че служителите трябва да „изпробват всеки метод“ за разрастване на търговията с развитите държави и да накарат компаниите да изследват нововъзникващите пазарни икономики, като тези в Югоизточна Азия.

Китай си е поставил цел да постигне ръст на брутния вътрешен продукт от около 5% тази година, след отчетените едва 3% през 2022 г. Това беше едно от най-слабите представяния на китайската икономика за последните няколко десетилетия.