През настоящата година Вайълет Жу, която живее в Шанхай и се занимава с износ на електронни компоненти, посещава търгове за бижута и обсъжда този въпрос в социалните медии с цел инвестиции в рубини и диаманти.

"Не разбирам от инвестиции в акции и изчаквам да закрия инвестициите си в договорни фондове, след като излязат на нула. Междувременно, купувам скъпоценни камъни," казва Жу пред Ройтерс.

Тя казва, че търси рубини със странна форма и по-високо качество, надявайки се, че стойността на тези малки скъпоценни камъни ще нараства с времето. Жу не е единствената.

Потреблението на бижута и скъпоценни метали в Китай скача с 37.4% на годишна база през март, подкрепяйки увеличението с 13.6% за тримесечието и оглавявайки списъка с артикули, предизвикали скок в продажбите на дребно за първото тримесечие.

Китайската икономика нараства с по-бързи темпове от очакваното през първото тримесечие, като продажбите на дребно бележат ръст от 10.6% при предварително очаквано увеличение от 7.4%.

Интересът към скъпоценните метали е притеснителен индикатор, че усилията на Китай да съживи икономиката си чрез местното потребление, след години на строги ограничения заради COVID-19, може би не дават резултат.

"Потреблението на по-скъпи артикули е малко изненадващо за нас, но като цяло историята за слабото възстановяване остава непокътната," казва пред Reuters Марко Сун, старши финансов анализатор в MUFG Bank (Китай).

Привлекателността на бижутата и златото нарасна, след като най-голямата глобална банкова криза от повече от десетилетие разклати инвеститорското доверие.

"Интересът на потребителите към скъпоценните метали идва като потенциален актив убежище и хедж срещу инфлацията, тъй като много от потребителите в Китай не очакват ниската инфлация в страната да се задържи," казва Бен Кавендър, управляващ директор на China Market Research Group.

Китайските семейства избягват риска и спестяват повече. Спестяванията на домакинствата в страната са се увеличили с 9.9 трлн. юана за периода януари-март, след като нараснаха с рекордните 17.8 трлн. юана през 2022 г. През 2021 г. увеличението беше от 9.9 трлн. юана.

"Икономическите фундаменти, отбягването на риска и възстановяването на местното потребление повишават инвестиционното търсене на бижута и скъпоценни метали," казва Панг Съчун, директор изследвания в Nanjing RiskHunt Investment Management Co.