Елегантните, тъмносиви линии на изтребителя F-16 Fighting Falcon, обграден от други двама ветерани от небето на Студената война - Dassault Mirage IV и F-104 Starfighter, не са това, което обикновено очаквате да видите, влизайки в двора на 700-годишен френски замък.

Присъствието на тази триада от бойни самолети в такава невероятна обстановка само загатва онова, което историческото имение е подготвило за своите гости.

Château de Savigny-lès-Beaune, разположено в едноименното малко бургундско село, датира от 14 век и щеше да бъде само още едно от многото лозарски имения, осеяли този исторически регион на Франция, ако не демонстрираше личните страсти и инициатива на Мишел Понт.

Лозар, автомобилен състезател и запален колекционер, Понт купува замъка през 1979 г. и през следващите четири десетилетия - до смъртта си през 2021 г., го превръща в съкровищница за всички, които се интересуват от механика и инженерство.

„Баща ми се състезаваше с автомобили Abarth в продължение на пет години - между 1968 и 1973 г. Той запази колите си и в същото време започна да колекционира и мотоциклети. По-голямата част от тях са придобити като скрап“, казва Кристоф Понт, син на Мишел и настоящ собственик и управител на замъка, пред CNN.

До края на 70-те години Понт вече е натрупал значителна колекция от превозни средства, включваща 10 състезателни коли Abarth и повече от 300 ретро мотоциклета. Той обаче едва започва.

Тази първоначална партида автомобили и мотоциклети става все по-голяма и скоро започва да се разклонява.

Чупеща рекорди частна колекция

В средата на 80-те години на миналия век Понт, който е бивш военен, отправя запитване към френските военновъздушни сили за възможността един от техните излезли от експлоатация изтребители Mirage III да бъде изложен в замъка.

Искането му е удовлетворено и шест месеца по-късно това, което ще се превърне в ядрото на най-голямата частна колекция от изтребители в света, е на път за Савини-ле-Бон.

Не е преувеличено да се каже, че доста национални музеи биха завидели на изложеното: около 100 самолета от различни марки и произход, всички перфектно подредени в двора на замъка.

Колекцията е своеобразен списък от типа „кой кой е“ на военната авиация от 20 век: няколко различни версии на френски Mirage и Mystères, американски изтребители от серия F-100 и съветски МиГ и Сухой са сред многото видове самолети и хеликоптери, които можете да намерите тук.

Години наред Мишел и Кристоф Понт обикалят цяла Европа и света, за да разширят колекцията си. Самолетите, с които се сдобиват, се разглобяват, транспортират и след това сглобяват на място в шатото.

Тъй като експонатите продължават да растат по размер и обхват, новината за тях се разпространява и семейство Понт скоро започва да получава предложения за всякакви машини.

Много от тях, в крайна сметка, намерит своето място в замъка, който днес може да се похвали с девет различни изложбени площи, вариращи от сателити и космически технологии до трактори и оборудване за винопроизводство, в допълнение към гореспоменатите колекции от самолети, състезателни автомобили Abarth и исторически мотоциклети.

Пожарни камиони, кораби на въздушна възглавница и други

Ако експозицията на въздухоплавателни средства на открито е достатъчна, за да накара сърцето на всеки авиационен маниак да ускори ритъм, обхватът и разнообразието на другите колекции също са огромни.

Целият мащаб на тази феерия е все по-очевиден, докато посещавате няколкото павилиона, разпръснати из имението, или бавно си проправяте път през залите и коридорите на замъка.

Докато се движите от една стая в друга, всяка от които изглежда пълна с хиляди и хиляди умалени модели на почти всеки възможен тип самолет, летял някога, и всяка марка кола, излизала на пазара, вие се натъквате на безброй други интересни предмети - от катапултни седалки и сенници на изтребители до разглобени двигатели, разпръснати навсякъде на очевидно случаен начин.

Една от най-колоритните колекции на Château-Savigny, в буквален смисъл, са пожарните камиони, създадени в сътрудничество с Жан-Клод Пико - приятел на Понт баща.

Пико управлява компания за конструиране на аварийни автомобили и след пенсионирането си докарва в замъка личната си колекция от пожарни, която показва еволюцията на противопожарното оборудване през целия 20 век.

Има и зала, посветена на военноморските въпроси. Забележително за място, което е на стотици километри от морето, замъкът е дом и на няколко кораба на въздушна възглавница Bertin.

Те са проектирани през 60-те години на миналия век от Жан Бертен - френски инженер, на когото се приписва и развитието на Aérotrain. Това е футуристична технология за движение на високоскоростни влакове върху въздушна възглавница, плъзгаща се върху бетонни релси.

„Бертените“ са възстановени от Понт от купчина скрап и пренесени в замъка, където сега се намират до едно от лозята в имота.

С мисъл за бъдещето

„В момента не искам да добавям повече музейни експонати“, казва Кристоф Понт пред CNN. „Моята основна цел е да запазя и продължа работата на моя баща. Именно с тази цел препродадох някои артикули, за да подчертая някои от най-ценните експонати.“

Желанието му за бъдещето е „след двадесет години колекцията ни от самолети да се помещава в закрит музей, който да я предпазва от влиянието на времето“.

Всички тези многобройни и разнообразни интереси не пречат на семейство Понт да продължи да се грижи за лозята в имението. В крайна сметка, традиционната дейност на замъка винаги е била и продължава да бъде винопроизводството.

Докато повечето от 30 000 посетители, които шатото посреща всяка година, са привлечени от неговите уникални колекции, има и предложение за онези, които се интересуват от обикновен винен туризъм.

Тъй като винарският регион Бургон може да се похвали с множество сортове вино, включително едно специфично за село Савини-ле-Бон, не трябва да е изненада, че Château-Savigny има стаи за дегустация на вино, както и магазин.

Независимо от причината, която ви води в този ъгъл на провинциална Франция, по-добре отделете време да посетите шатото, защото този еклектичен френски замък гарантирано трябва да се види.