Една от най-големите пречки, които отказват хората от закупуването на електромобил, е времето за зареждане.

Този процес на бърза обществена зарядна станция отнема между 20 и 60 минути, ако батерията на автомобила е изтощена. Зареждането у дома при по-нисък пък волтаж може да отнеме часове.

Стартъп компанията за производство на електромобили Fisker има находчиво решение за облекчаването на тази болка.

Вместо да изтощават и презареждат една и съща батерия отново и отново, потребителите могат просто да сменят изтощената батерия с друга за минути и да потеглят отново?

От Fisker си партнират с Ample - стартъп, който работи в сферата на смяната на батерии, за да предложи точно това на купувачите на SUV модела Ocean от 2024 г.

От компанията твърдят, че подмяната на батериите ще отнема същото време, като напълването на бензинов резервоар при по-ниски разходи на километър. 

Как действа технологията на Ample?

След като шофьорът спре на една от станциите на компанията за подмяна на батерии, автомобилът се повдига, а изтощената батерия се сваля автоматично и се заменя с такава, която е напълно заредена. Целият процес е автономен и отнема само няколко минути.

От Fisker казват, че първата им цел са компаниите с множество автомобили, които мислят да преминат към електромобили, но без да харчат повече средства или това да се отразява на дейността им.

Това включва компаниите за споделени услуги, чиито служители шофират много и искат спиранията им да са възможно най-ефективни.

От Fisker започнаха да доставят първия си модел Ocean миналия петък. Доставките започнаха в Европа, а тези в САЩ са насрочени за по-късна дата.

Някои шофьори на Uber в Калифорния вече използват технологията на Ample, за да избягват дългите спирания за зареждане.

Компанията също така има големи планове за разширяване на дейността си в Европа, както и да предоставя смяна на батерии за редовни потребители, доставка на поръчки и споделяне на автомобили.

Технологията на Ample има няколко големи предимства пред традиционното зареждане, казва Джон де Соуса, един от основателите на компанията.

Един обект може да бъде мобилизиран само за няколко дни. (Тъй като батериите се зареждат бавно, станцията не изисква супер високо волтажна връзка, която налага сериозно строителство.)

Зареждането на батериите по-бавно пък удължава живота им на използване. Шофьорите ще имат свободата да надграждат до най-новите продукти при батериите, вместо да ползват една и съща батерия за целия живот на автомобила си.

Ample също така потенциално ще намалява първоначалните разходи за закупуването на електромобил, тъй като купувачите купуват автомобил без батерия, а след това плащат във времето абонамент за нея.

Подмяната на батерии още прохожда в САЩ, но е доста по-развита на други места. Китайският стартъп за електромобили Nio има изградени стотици станции за смяна на батерии в Китай за своите клиенти.

Преди време Tesla също експериментираше с технология за подмяна на батерии, но се отказа от проекта.