В броя от октомври 1892 г. на Fliegende Blätter - немско хумористично списание, се появява изображение, определяно като оптична илюзия. То представлява скица на заешка глава или на патица? Никой не е сигурен.

Половин век по-късно изображението се появява отново в книгата на Лудвиг Витгенщайн от 1953 г. „Философски изследвания“, където известният философ използва примера, за да илюстрира как определени фигури могат да бъдат интерпретирани по повече от един начин.

През следващите седемдесет години илюзията патица-заек ще се появи безброй пъти в книги, списания и уебсайтове.

Тя е класическа, но със сигурност не е първата в света, пише Amusing Planet.

През цялата човешка история художниците използват различни техники, за да заблудят публиката, като например да създадат впечатление за дълбочина в плоски фрески, използвайки умела комбинация от мазки с четка и сенки, известен също като ефекта trompe-l'œil.

Някои доказателства сочат, че дори палеолитните художници, украсявали стените на пещерите с рисунки на коне и бизони, са използвали хитро естествените издутини на скалата, за да добавят усещане за обем и дълбочина на произведенията си.

Праисторическите рисунки, открити в пещерата Фон-дьо-Гом във Франция, са особено забележителни.

Праисторикът Дънкан Колдуел, изследвал палеолитното изкуство в няколко пещери във Франция, открива, че във Фон-дьо-Гом се появяват гравюри и рисунки на вълнисти мамути и бизони, които често споделят определени линии или други характеристики, създавайки припокриващи се изображения - точно като илюзията патица-заек.

Колдуел казва, че двойката мамут-бизон се появява толкова често в пещерата, че не може да е случайна. Той твърди, че физическите прилики между двете животински форми ги правят идеални кандидати за наслагване на едно и също изображение.

Друг пример за илюзията мамут-бизон се появява върху резба от копиехвъргачка. Там двете животни са показани с един и същ контур.

Друг пример за ранна оптична илюзия може да се намери в храма Airavatesvara в южноиндийския щат Тамил Наду. Тя е недвусмислена - барелеф ясно показва две животни с една глава.

В зависимост от това кое същество фокусирате, трябва да видите слон или бик. Този храм е построен от император Чола Раджараджа II през 12 век, което го прави дом на най-старата оптична илюзия в света.