Рени Миткова

Рени Миткова е управител на водещата компания за управление на вземания у нас „ЕОС Матрикс”, част от немската EOS Group. Председател е на Асоциацията за управление на вземания. Има магистърска степен по международен туризъм от УНСС и Executive MBA от Cotrugli Business School, Загреб. През 2010 г. печели приза „Млад мениджър” на фондация „Еврика”, а през 2009 и 2021 г. е сред 10-те финалисти в конкурса „Мениджър на годината”. Ранното обучение за финансова грамотност е кауза, с която е лично и професионално ангажирана от много години и участва в редица инициативи и пилотни програми. В блога си на www.renymitkova.com публикува статии от опита си като мениджър, финансов експерт и майка на три деца.

Съвместно с Рени Миткова и ЕОС Матрикс, Darik Business Review стартира обучителна поредица, посветена на финансовата грамотност. Представяме ви четвъртия материал от нея:

Наскоро разговарях с моя приятелка - д-р Х., добър дерматолог, с успешна собствена практика. Тя имаше нужда да купи ново и доста скъпо оборудване и банката й беше отказала заем с аргумента, че финансите на фирмата й са в много лошо състояние.

Това я беше шокирало, тъй като разполагаше със средства, но до тогава не й беше минавало през ум, че парите, които печели от частния си кабинет, не са нейни лични средства, а фирмени.

И както ми сподели след тази случка: „Вече не взимам от дневния оборот, за да си купя обувки в мола.“ Отне почти година да сложи в ред фирмените си финанси, разделяйки ги стриктно от личните разходи, и да успее да купи модерния лазер.

Сигурна съм, че това е не само историята на моята приятелка-лекар, а опитът на много други малки семейни бизнеси – магазини, ресторанти, частни образователни практики… Предприемачи, които работят сами, със семейството си или наемат още един или двама други служители.

Не е лесно да осъзнаем, че парите в касата на са нашите лични пари, а на фирмата, но когато направим ясно разделение между личните и фирмените ни финанси, то предимствата са много.

От подсигуряване на данъчните рискове – да не можете да проследите ясно кое е личен и кое фирмен разход и да ги отчетете в срок създава предпоставка за глоби, – до това да запазите личните си активи и да не сте отговорни към бизнеса си с тях, ако той тръгне надолу.

Откъде да започнем все пак? Ето няколко прости стъпки, които ви предлагам:

Регистрирайте фирма, като се консултирате и изберете правилната правна форма. Едноличен търговец не винаги е най-оптималният вариант, при него отговаряте с цялото си лично имущество за бизнеса.

Отворете фирмена сметка и плащайте всеки фирмен разход от нея. Ще си спестите много стрес, като не търсите впоследствие от къде какво сте платили, да не говорим за възможните данъчни последици, когато не можете да представите необходимите счетоводни документи и да докажете разделението между лични и фирмени разходи.

Информирайте се за разликата между лични и фирмени разходи. Ключово е да сте наясно кои са бизнес разходите ви. Най-простичко, това са разходи, които са необходими, за да поддържате бизнеса си жив, като например:

  • наем на помещение;
  • заплати и осигуровки;
  • застраховки – например за оборудване;
  • разходи за оборудване и техника – компютър, офис обзавеждане, производствена машина…;
  • разходи за доставчици;
  • бизнес пътувания (едноседмична екскурзия до Малдивите е трудно да бъде отчетена като бизнес разход, освен ако не сте в туристическия бранш☺).

За всички тези разходи следва да имате съответните данъчни документи, които да приложите към счетоводството си, както и да ги заплащате от фирмената, а не от личната си сметка.

Плащайте си заплата, а не взимайте от дневния оборот, когато имате нужда от пари. Правете разлика между приходи и печалба и взимайте допълнителни средства от фирмената сметка, след като сте платили всички разходи и сте оставили буфер за поне едномесечни разходи напред.

Намерете си добър счетоводител, но се научете да водите сами финансите на фирмата си.

Има разлика между счетоводство и финанси и тя най-простичко се състои в това, че за счетоводителя активът трябва да се равнява на пасива, а не дали компанията е на печалба.

Основната задача на добрия счетоводител е дейността и документите на фирмата да са съобразени с действащото законодателство, а то е много динамично и добрият счетоводител го следи, за да е сигурен, че всички документи са изготвени съобразно изискванията и предадени в срок, за да се избегнат глоби.

Финансистът се интересува основно от печалбата и как може да я максимизира. Финансите се занимават с ценообразуването, определянето на себестойността, сроковете за плащане, норма на печалба, парични потоци.

Основните инструменти, с които ви предлагам да се научите да боравите, са отчетът за приходи и разходи и паричният поток.

Първият отразява приходите, себестойността, разходите и печалбата, вторият добавя и важния детайл кога получавате парите си, най-вече в случаите, когато има разлика между момента на продажба и плащането на цената.

Ако ви звучи сложно, нека само добавя, че не малко фирми са фалирали заради лоши счетоводители, най-вече поради големи глоби, но пък мнозинството фирми фалират, защото никой не се занимава с финансите им и с това да правят по-добра печалба.

А печалбата е кръвта на бизнеса ви и си заслужава усилието да се образовате финансово. Финансите не са ядрена физика, а просто здрав разум.

Заделяйте буфер – както при личните финанси, то и за бизнеса ви е добре да имате буфер за непредвидени обстоятелства. Правилото е той да стои заделен в отделна сметка и да се равнява на 3-6-месечните фирмени разходи.

Така ще си гарантирате, че няма да го изхарчите за текущи нужди и ще имате възможност да посрещнете намаляване на приходи или нараснали разходи поради извънредни обстоятелства.

Това, което е ясно след COVID пандемията, е, че ще продължим да живеем в несигурни времена, а цената на нашето спокойствие е именно буферът.

Не е лесно да държите личните и фирмените си финанси разделени, когато притежавате малък бизнес; изисква се дисциплина и постоянство. Но това разделение ще улесни живота ви, ще ви спести и време, и пари.

А наградата е да се радвате на процъфтяващ бизнес и добро лично финансово здраве.