Рет Маклафлин и Линк Нийл са двама от най-успелите създатели на съдържание на пазара на социални медии.

Тяхното дългогодишно YouTube предаване Good Mythical Morning им е помогнало да заработят 30 млн. долара през 2022 г. - четвъртият най-висок доход сред ютюбърите, според Forbes.

Според публикуван наскоро доклад, стойността на икономиката на създателите на съдържание надхвърля 100 млрд. долара, а в нея участват над 300 милиона души по света.

Това кара рискови капиталисти да гледат на отделни създатели като на инвестиционни възможности и да се възползват от потенциала на сектора. Сред тези инвеститори са и Маклафлин, и Нийл.

“Подходящите създатели на съдържание са добри и представляват инвестиция,” казва Малафлин, който е главен изпълнителен директор на Mythical Entertainment. “Ние разглеждаме много задълбочено техния бизнес и тяхната визия.”

Маклафлин и Нийл изграждат интернет базираното развлекателно студио Mythical Entertainment, което създава Good Mythical Morning, за да обединят и няколко други популярни канала, като Mythical Kitchen, Smosh и други.

Общо притежаваните и управляваните от студиото YouTube канали са генерирали над 27 млрд. гледания.

Двамата избират да реинвестират печалбите си и научените уроци от своя опит в процъфтяващи създатели на съдържание чрез фонд акселератор.

“Има много създатели на съдържание, които искат да изградят по-голям бизнес от самите тях и имат нужда да създадат екипите и системите, които ние направихме, за да постигнат целите си,” казва Маклафлин.

“Ние можем да осигурим това, заедно с пряка инвестиция и по този начин се стигна до този акселератор,” допълва той.

Маклафлин и Нийл създават фонда с капитал от 5 млн. долара през 2021 г., за да правят дялови инвестиции в други създатели на съдържание, докато в същото време осигуряват партньорства и предоставят съвети за това как се създава доходоносен бизнес в тази сфера.

“Партньорствата, които създаваме с акселератора Mythical, предоставят възможност на създателите на съдържание да направят този обрат,” казва Нийл. “Ние инвестираме в нас през целия си живот. Така че ние вярваме в създателите на съдържание, защото вярваме в нас.”

Маклафлин и Нийл се фокусират основно върху набиращи инерция ютюбъри с дългосрочен потенциал. За момента те са инвестирали в двама души – коментатора Джарвис Джонсън и музиканта Даниел Трашър.

След присъединяването си към акселератора Mythical, Джонсън е увеличил гледанията си в YouTube с близо 60 милиона, а Трашър разширява музикалната си кариера до турне и участие в предстоящ сериал на Amazon.

На определен етап в бъдеще самият фонд акселератор може да привлече външни инвеститори, казва Маклафлин, но тези разговори все още са в проучвателна фаза.

Холдингови компании

Екипът на Mythical не е единственият, който забелязва инвестиционна възможност. Компанията за рисков капитал Slow Ventures също създаде фонд за създателите на съдържание, който проявява силен интерес към бизнеса на участващите в тази икономика.

“Виждаме липсата на достъп до капитали по начина, по който стартъпите имат силно развита екосистема за капитали,” казва Меган Лайткап от Slow Ventures. “Тези създатели на съдържание, които в много отношения са бизнеси сами по себе си, не разполагат със същия достъп,” допълва тя.

Фондът на Slow Ventures инвестира между 100 000 и 5 млн. долара в създатели на съдържание срещу до 10% от бъдещите им печалби, но сделките обикновено варират от 500 000 до 2 млн. долара за до 5% от бъдещите печалби.

Един от създателите на съдържание, в които Slow е инвестирала, е ютюбърът Марина Могилко, която емигрира в САЩ - и по-конкретно в Силициевата долина, от Русия през 2015 г.

Тя има близо 9 милиона последователи в различните платформи, като пуска съдържание, свързано с преживяванията ѝ след преместването в САЩ.

Могилко основава компанията LinguaTrip - платформа за езиково обучение, която позволява на потребителите да запазват курсове за изучаване на език в страната, в която той се говори и да се записват в чужди университети.

Лайткап казва, че я привличат най-вече създатели на съдържание, които са си поставили за цел да изградят бизнеси около своето съдържание, а не такива, които се фокусират само върху привличането на внимание и увеличаване на последователите си.

Много създатели на съдържание регистрират отделни холдингови компании, които да управляват приходите, генерирани от различни източници. Slow инвестира в тези холдингови компании, а от фонда твърдят, че създателите на съдържание решават как да използват средствата.

Моделът на Дилън Лемей

Крис Камило, съосновател на предаването за инвестиции по YouTube Dumb Money, казва, че еволюцията на икономиката на създателите на съдържание е позволило на рисковите капиталисти да разрешат един “доста критичен проблем”, а именно разходите по придобиването на голям брой клиенти.

Камило оглавява ранен рунд за инвестициите в размер на 1.5 млн. долара в компания на Дилън Лемей - създател на съдържание с над 16 млн. последователи в профилите си в социалните платформи.

Лемей, който първоначално набира популярност с видата си в TikTok от своята работа в Cold Stone Creamery, използва финансирането, за да отвори магазин за сладолед в Манхатън през 2022 г.

Камило казва, че работата със създатели на съдържание по стартирането на отделен независим бизнес, в който те могат да закупят дялове, е по-добрият път към успеха от модела с холдингова компания, който се използва от други фондове.

Една от причините е, че по този начин няма конфликти със съществуващия бизнес за създаване на съдържание и с потоците от приходи на създателя.

“Не можете просто да си изберете създател на съдържание, да му хвърлите някакви пари и да му кажете да основе компания,” казва Камило. “Целта на бизнес субекта е да разшири дейността на създателя на съдържание в нова сфера, в която в момента не развива дейност.”

Засилващото се внимание, което създателите на съдържание получават от инвеститорите, идва в период, в който инвестициите в други сектори са считани за все по-рискови.

Осигурявайки значително финансиране и подкрепа, тези рискови инвеститори свидетелстват за нарастващата синергия между творческия талант и предприемаческия успех.

“Това ни помогна за толкова много неща, които не бяхме си и представяли, когато започвахме всичко това,” казва Лемей. “Това ме накара да се почувствам комфортно да правя нещо такова, да направя голям скок и да посветя години от живота си в опити да започна собствен бизнес.”