В научно-фантастичния филм от 2015 г. "Марсианецът" Мат Деймън влиза в ролята на астронавт, изоставен на Червената планета и оцелял, хранейки се с картофи, отгледани в човешки екскременти.

Днес компания от Ню Йорк, произвеждаща авиационно гориво с отрицателни въглеродни емисии, насочва менюто на междупланетната кухня в една много различна посока.

Нейните иновации я отвеждат до спонсорирано от НАСА състезание за насърчаване на разработката на технологии от следващо поколение за задоволяване на хранителните нужди на астронавтите.

Air Company of Brooklyn е пионер в разработването на начин за рециклиране на въглеродния диоксид, издишван от астронавтите по време на полет и използването му за отглеждането на хранителни вещества за протеинови шейкове.

"Шейковете определено имат по-добра хранителна стойност от сокчетата Tang," казва съоснователят на компанията и главен технологичен директор Стафърд Шиън, визирайки напитката на прах, популяризирана през 1962 г. от Джон Глен - първия американец, излязъл в земната орбита.

Шиън, който има докторска степен по физикохимия от Йейлския университет, казва, че първоначално разработва технологията си за преобразуване на въглерод като начин за производството на алкохоли с висока чистота за реактивно гориво, парфюми и водка.

Спонсорираното от НАСА състезание Deep Space Food Challenge принуждава Шиън да модифицира своето изобретение, като начин за производство на ядливи протеини, въглехидрати и мазнини от същата система.

Получената едноклетъчна протеинова напитка, участваща в състезанието на НАСА, има консистенцията на шейк със суроватъчен протеин, казва Шиън.

Той оприличава вкуса му на сайтан - наподобяваща тофу храна, която се прави от пшеничен глутен, заражда се в източноазиатската кухня и се използва от вегетарианци като заместител на месото.

Освен за протеинови напитки, същият процес може да бъде използван за създаването на по-въглехидратни заместители на хляба, пастата и тортилата.

В името на кулинарното разнообразие, Шийхан казва, че предвижда неговото смути да бъде допълвано по време на мисии с други продукти, произведени по устойчив начин.

По-рано през месеца патентованата от компанията технология AIRMADE беше обявена за един от осемте победители във втората фаза на състезанието на НАСА, заедно с 750 000 долара парична награда. Последният кръг на състезанието предстои.

Сред другите победители са биорегенеративна система за отглеждане на пресни зеленчуци от лаборатория във Флорида, изкуствен процес на фотосинтеза, разработен в Калифорния, както и технология за газова ферментация от Финландия за производството на едноклетъчни протеини.

Окончателните победители в състезанието ще си поделят до 1.5 млн. долара от наградния фонд.

Едва ли някои от тях ще получи звезда Мишлен за изискана кухня, но всичките изобретения представляват огромен скок от сокчетата Tang и храната, която космонавтите са консумирали в първите години на изследването на Космоса.

НАСА отдавна се бори с предизвикателството по осигуряването на добра храна на астронавтите за продължителни периоди при ограниченията на нулева гравитация на космическите кораби в ниската околоземна орбита.

В последните две десетилетия екипажите на Международната космическа станция прeживяват основно с пакетирани храни, като някои пресни продукти се доставят с редовни мисии за презареждане.

Екипите на МКС също така са експериментирали с отглеждането на все повече зеленчуци в орбита, в това число маруля, зеле, кейл и люти чушки, според НАСА.

Конкретно в случая на Шиън, неговата система взема въглеродния диоксид, издишван от астронавтите, като го смесва с водороден газ, извлечен чрез електролиза от вода.

Получената смесица от алкохол и вода след това се смесва с малко количество дрожди за отглеждането на възобновяем запас от едноклетъчни протеини и други хранителни вещества.

Шиън казва, че на практика въглеродният диоксид и водородът образуват алкохолна суровина за дрождите, "а дрождите пък са храната за хората." "Ние не преоткриваме продукти, а просто ги правим по-устойчиви", допълва той.