Домакинствата в страната спестиха рекордна сума пари в последните 12 месеца, показва справка на Darik Business Review на база данни от Българска народна банка.

Според последните данни за април, който заедно с декември е един от най-силните месеци за спестявания, населението е увеличило влоговете си в банките с 903 млн. лв. спрямо 422 млн. лв. месец по-рано и 732 млн. лв. преди година.

Рекордно нарастване в историята на банковата система на депозитната база за месец е отчетено през миналия декември. Тогава спестяванията на домакинствата нараснаха с 1.8 млрд. лв.

В последните 12 месеца увеличението е от 7.1 млрд. лв. до рекордните 76.6 млрд. лв.

Лихвите

В последните два месеца домакинствата получават и най-високи лихви по депозитите за последните пет години. През април доходите от лихви са 8.7 млн. лв. спрямо 8.6 млн. лв. преди месец и едва 2.8 млн. лв. година по-рано. 

Лев vs евро

Домакинствата в страната продължават да залагат на депозитите в лева. Към 30 април делът на левовите влогове достига рекордните 63.88% спрямо 63.48 на сто за месец по-рано.

Евровите спестявания намаляват до 29.34 на сто, а депозитите в други валути (най-често щатски долари) се понижават до 6.78%.

Преди месеци делът на депозитите в евро и други валути е над 30 и 7 на сто.