Отворете уебсайта на който и да е луксозен курорт на Малдивите и вероятно ще откриете цяла страница, подчертаваща неговия ангажимент към устойчивостта.

Това изобщо не е традиционният туристически маркетингов жаргон. Термини - като управление на отпадъците, ерозия на почвата и генериране на слънчева енергия, не извикват визии на златисти плажове край невероятно сини води.

Но Малдивите не са обичайна дестинация. Тъй като това е най-ниско разположената държава в света, тя се състои от 99% вода и над 1000 острова, простиращи се на 90 000 квадратни километра.

По-голямата част от над 160-те курорта в страната се намират на отделни острови, което изисква тези места за настаняване да се опитват да намалят въздействието си върху крехката околна среда на Малдивите.

Но дали туристите наистина се интересуват от устойчивостта им?

Все по-често отговорът е „да“, казва морският биолог Самуел Диксън, който работи във Fairmont Maldives, Sirru Fen Fushi още от отварянето му преди повече от пет години.

Като мениджър по устойчивост на луксозния курорт, той наблюдава всички вдъхновени от околната среда инициативи на имота със 120 вили - от защитата на деветкилометровия „домашен“ риф до прилагането на авангардни стратегии за пестене на енергия.

„Наблюдаваме огромен ръст в броя на екологично ангажираните пътешественици, особено на пазара на луксозни хотели,“ казва той пред CNN.

„Забелязах, че има много повече проучвания за част от работата, която върша тук, независимо дали става дума за възстановяване на корали, опазване на костенурки, рециклиране или използване на слънчева енергия.

Да има много повече гости, които се ангажират и задават такива въпроси, е музика за ушите ми, защото това означава, че се насочваме към бъдеще, в което има по-голям призив за по-устойчива хотелиерска индустрия,“ допълва той.

Диксън ръководи инсталирането на ново съоръжение в курорта - Sustainability Lab, което предлага на гостите място на първия ред в едно от най-големите предизвикателства, пред които са изправени Малдивите – пластмасовите отпадъци.

Открит в началото на 2022 г., това е първият по рода си център в страната.

Разположен само на няколко крачки от дока за акостиране в сграда, направена от преработени транспортни контейнери, той е пълен със специализирани машини, които превръщат пластмасовите отпадъци в сувенири, мебели и пособия за местните училища.

Лабораторията също така рециклира изхвърлени от рибарски мрежи, които са особено вредни за морските костенурки.

Посещението в лабораторията е отрезвяващо. Големи кошове, пълни с различни цветове малки парчета пластмаса, пълнят рафтовете, готови да бъдат поставени в индустриалните машини и претопени в различни форми и размери.

Преобладаващият цвят е син, благодарение на изобилието от пластмасови капачки от бутилки за вода.

Диксън казва, че пластмасата се доставя от различни места. Опаковките идват със седмичните доставки на храни. Служителите събират пластмасови отпадъци от съседни хотели и местни училища. И, разбира се, морето осигурява безкраен запас от материали.

„Само от този курорт извозваме между три и пет килограма отпадъци всяка сутрин. Около един до два килограма от тях е пластмаса. Ние я събираме, като правим пътувания и до други необитаеми острови,” допълва той.

Пластмасата първо се измива, за да се отстранят всякакви замърсявания или остатъци. След това се нарязва на малки части, които могат да се използват по два начина. Има екструдер, който ги разтопява и ги трансформира в 3D форми за създаване на сувенирни костенурки, куки за карабинери и училищни линийки.

Има и преса, която изравнява пластмасата в листове, които могат да се използват „точно като дърво“, казва Диксън. Дърводелският екип на курорта изработва мебели, които гостите могат да поръчат и получат с доставка у дома.

Въпреки че количеството обработена пластмаса е малко в голямата схема на замърсяването, Диксън казва, че е важно да напомняме на посетителите за проблемите, пред които са изправени Малдивите, като същевременно се работи с местните общности за справяне с подобни предизвикателства.

„Гостите не просто чуват думите „о, хотелът рециклира пластмаса“, те могат да дойдат и да видят как се прави. Могат да бъдат част от процеса“, допълва той. В резултат на усилията, лабораторията за устойчивост е едно от малкото места на курортния остров, на което гостите срещат пластмаса.

Няма пластмасови бутилки за вода – само стъклени, като всеки от гостите получава бутилка за многократна употреба, която може да напълни в една от станциите за вода на острова и да вземе вкъщи като сувенир. Дори пастата за зъби е в мъничко хартиено пакетче.

Подводна арт инсталация служи и като изкуствен риф

Друго курортно пространство, което поставя силен акцент върху опазването на околната среда, е Коралариумът, разположен на няколко десетки метра от брега на главната плажна зона.

Голямата метална скулптура служи като коралова градина за местните видове, а гостите могат да се гмуркат и да изследват района.

„Коралариумът е център за образование и опазване“, казва Диксън. „Изцяло е направен от pH-неутрален материал, така че не е токсичен за морския живот и не съдържа вредни замърсители. Структурата е проектирана да наподобява твърдия субстрат на коралов риф, така че да подпомага размножаването на коралите.

По същество това е изкуствен риф, върху който растат живи корали.

„Накарахме около 120 вида риби да се преместят, така че се превърна в мини местообитание за морски живот, което е чудесно да се види от гостите,“ допълва Диксън.

„Таен воден остров“

Подходящо, Fairmont Maldives се намира на парче земя, наречено „Таен воден остров“.

В задната му част е 9-километровият риф на курорта, който е дом на повече от 400 вида морски живот. Директно в морето, той може лесно да бъде изследван от гмуркачите. Тези, които го посетят между декември и април, ще могат да станат свидетели на сезона на мантите.

Но гостите дори не трябва да влизат във водата, за да се насладят на изобилието от морски диви животни.

От Kata - японския ресторант на курорта, могат да бъдат забелязани големи рифови акули, които кръстосват водите под него заедно с други риби. Подобни сцени могат да се наблюдават всяка вечер и в Azure - морския ресторант на Fairmont.

По отношение на местата за настаняване, Fairmont Maldives, Sirru Fen Fushi разполага с разнообразие от вили над водата с различни размери, докато тези, които предпочитат плажа, могат да изберат вили за наблюдение на изгрев или залез. Има и вили с палатки за тези, които искат наистина да се доближат до природата.

Предлагат се различни процедури и терапии в големия СПА център, изобилие от водни спортове и екскурзии и отличен детски клуб.

Децата могат да научат повече за усилията на курорта за опазване на околната среда, като се присъединят към новата програма Generation Sea, която включва посещения както на Sustainability Lab, така и на Колариума.