Главните изпълнителни директори на щатски компании са летели доста през миналата година, а корпоративните разходи за частни самолети достигат 10-годишен максимум.

Компаниите от борсовия индекс S&P 500 са похарчили 41.3 млн. долара за пътувания с частни самолети на своите ръководители през миналата година, информира Financial Times, позовавайки се на данни на консултантската компания ISS Corporate Solutions.

Сумата е с 22% по-голяма, в сравнение с 2021 г., когато също беше поставен 10-годишен рекорд.

Малко над 5% от общата сума е похарчена от една компания - Meta. Собственикът на Facebook и Instagram е похарчил 2.3 млн. долара за полети на своя главен изпълнителен директор Марк Закърбърг, с което отчита най-високи разходи за частни самолети сред компаниите от S&P 500.

От Meta обаче са похарчили още повече средства за други свои ръководители. Компанията е платила над 4 млн. долара за полети с частни самолети на Шерил Сандбърг, която заемаше поста главен изпълнителен директор, според годишния отчет на компанията.

Сандбърг напусна поста през август и не е служител на компанията от септември. От Meta също така са похарчили милиони долари за лична охрана на Закърбърг и Сандбърг.

Три други компании, включени в индекса S&P 500, са похарчили по над 1 млн. долара за пътувания с частни самолети на своите главни изпълнителни директори - Lockheed Martin, Las Vegas Sands и Netflix, според Financial Times.

Разходите за частна авиация скочиха по време на пандемията от COVID-19. С ограничаването на маршрутите от страна на пътническите авиокомпании, ръководителите на компании се насочиха към чартърните превозвачи за своите пътувания.

Въпреки това чартърните компании, подобно на колегите си от търговската авиация, изпитваха затруднения със закъснения и недостиг на самолети и служители, което накара някои компании и ръководители да купят собствени частни самолети.

Частните самолети винаги са били обект на спорове, но в последно време отново се обсъждат като символ на показност и източник на вредни за околната среда емисии.

През декември тогавашният главен изпълнителен директор на Twitter Илон Мъск забрани профил, който следеше движението на неговия частен самолет, с мотива, че така се споделят “координати за убийство.”

Милиардерът е най-активният потребител на частни самолети в САЩ, според доклад от май на Института за политически изследвания Institute и Patriotic Millionaires.

Частните самолети са под прицела и на природозащитниците. През май стотици от тях влязоха на най-голямото изложения за частни самолети в Европа, залепяйки стикери на машините с предупреждения, че “ще убият нашата планета”.