Пазарът на изкуство най-накрая започва да се охлажда, след като години наред водещите аукционни къщи изглеждаха неподатливи на глобалните икономически проблеми, включително сътресенията на фондовия пазар, нахлуването на Русия в Украйна и рекордната инфлация. Дори на фона на пандемията от COVID-19 Christie’s и Sotheby’s бързо се преориентираха към онлайн търговете, а цената на картините, скулптурите и останалите предмети на изкуството продължи да расте. Сега обаче тази тенденция започва да се пропуква, пише The Wall Street Journal. 

Продажбите в Christie’s и Sotheby’s се забавиха драстично през пролетта на тази година, тъй като опитните колекционери предпочитат да не предлагат своите активи за продажба в една несигурна икономика. Ръководителите на аукциони и дилърите са съгласни, че сегашният спад може да не повлече всичко надолу, както стана по време на рецесията от 2008 г., но пазарът все пак се подготвя за известно свиване на продажбите и спад на цените. 

"Ние сме на един променящ се пазар. Той е по-солиден, но по-малко впечатляващ“, коментира пред WSJ главният изпълнителен директор на Christie’s Гийом Черути.

По думите му, недостатъчното предлагане е основната причина за спада в общите продажби през първата половина на годината, които се понижиха с 23% до 3.2 милиарда долара в сравнение със съответния период на миналата година. Лондонската аукционна къща обяви че общата сума включва 2.7 милиарда долара от аукционни продажби и 484 милиона долара от частни посреднически продажби на изкуство. 

Конкурентите ѝ от Sotheby’s обявиха, че няма да публикуват данните за продажбите си за първото полугодие. Според анализ на компанията за проучване на търгове ArtTactic, Sotheby’s е реализирала продажби на търгове за приблизително 2.8 милиарда долара през първото полугодие, което е спад от 7.8% в сравнение със същия период на миналата година. В тази сума не се включват допълнителните частни продажби.

Phillips, която напоследък се опитва за завземе пазарен дял от големите аукционни къщи, също претърпя удар през пролетта. Реализираните от нея 453 милиона долара продажби за първото полугодие представляват 39% спад спрямо година по-рано. От компанията обаче уточняват, че 2022 г. се е оказала знаменателна година, така че всяко сравнение би изглеждало като разочарование.

Само лондонският аукционер Bonhams, който се фокусира повече върху луксозните предмети и колекционерските автомобили коли, а не толкова върху изкуството, изглежда е излязъл невредим от сътресенията. Продажбите на компанията за първите 6 месеца на 2023 година възлизат на 550 милиона долара, като нарастват с 32% ня годишна база. 

„Без съмнение някои продавачи сега са по-колебливи, но когато пускаме колекции на пазара, се справяме изключително добре. Настоящият пазарен цикъл изглежда стабилен“, смята главният оперативен директор на Christie’s Бен Гор.

Краят на пандемичния бум

Преди година колекционерите бяха нетърпеливи да се върнат към продажбите на живо след пандемията, тълпяха се в препълнените търговски зали, за да гледат как Christie’s продава картина на Анди Уорхол за 195 милиона долара или се редяха на опашка, за да видят позлатените антики на Юбер дьо Живанши. 

Съоснователят на Microsoft Пол Алън продаде огромна колекция на стойност 1.6 милиарда долара миналата есен, но оттогава насам най-скъпата беше тази на бостънския имотен магнат Джералд Файнберг, оценена на 210 милиона долара.

Търговете не могат да предскажат или контролират кога дадена колекция или отделна картина ще се появи на пазара и ще достигне рекордни стойности. Собствениците трябва да разчитат на други колекционери, търсещи печалба, за да препродадат своите творби. 

Christie’s казва, че това е сегментът, който бележи най-силно отстъпление тази пролет, отчасти защото продавачите предпочитат да не рискуват произведенията им да се продават на по-ниска цена, отколкото искат, или да останат непродадени.

Най-добрата картина на Christie за пролетта беше „El Gran Espectaculo (Нил)“ на Жан-Мишел Баския, продадена от модния дизайнер Валентино Гаравани за 67 милиона долара.

Какво колекционират милениалите?

И все пак залозите и нагласите остават по-свободни в по-ниския ценови сегмент, поради което луксозната категория на Christie’s, която включва артикули като часовници, вино и други стоки, отчете 590 милиона долара продажби през първото полугодие, което е с 43% повече от миналата година. Експертът по бижута на къщата Рахул Кадакиа казва, че 38% от новите купувачи на Christie's са дошли именно в този сегмент.  

Според аукционните къщи, предметите на цена под 1 милион долара все още изглеждат достъпни за купувачите от възрастовата група на т. нар. "милениали", които навлизат на пазара. Това дава тласък на всичко, което се харесва на по-младите вкусове -  от редки щампи и фотографии до часовници и модерни картини.

Главният изпълнителен директор на Bonhams Бруно Винчигера коментира пред WSJ, че неговата къща е прехвърлила по-голямата част от продажбите си изцяло онлайн, за да позволи на колекционерите до една седмица да намерят време да регистрират офертите си, вместо да искат от участниците в търга да се явят за лични продажби. Това увеличава участието на колекционерите от Азия и Близкия изток. През първата половина азиатските продажби са генерирали половината от приходите на 10-те най-скъпи артикула, включително меча от спалнята на Типу Султан от 18ти век, който беше продаден през май за 18 милиона долара, или почти седем пъти над първоначалната си оценка. 

Bonhams също се справя добре с продажбата на колекционерски автомобили - категория, в която компанията отдавна доминира в Обединеното кралство, но все още се игнорира от по-големите ѝ конкуренти като Christie’s. Бруно Винчигера казва, че колите се харесват на по-младите колекционери и на знаменитостите. 

Каквато и да е пазарната траектория, търговците очакват аукционната индустрия да продължи да се адаптира, за да прави "повече с по-малко" и да измести още повече фокуса си онлайн.  Гийом Черути от Christie’s казва, че близо 80% от наддаванията, поставени на търговете тази пролет, са направени онлайн, спрямо 45% преди пандемията. Повече от половината от произведенията във всичките продажби на компанията са спечелени онлайн, спрямо 20% през първата половина на 2019 г.

В резултат на това аукционните къщи вероятно ще направят всичко възможно, за да се отърват от консервативната си репутация и да изглеждат по-модерни. Christie’s вече пренасрочи повече от онлайн продажбите си за събота, защото тогава по-младите колекционери имат повече свободно време за разглеждане. Маркетинговите екипи също предупреждават публиката за предстоящи търгове с видеоклипове в социалните мрежи, вместо със старомодни съобщения в пресата.

Освен това от Christie’s твърдят, че засега не смятат да се отказват от вторичния пазар на дигитално изкуство, въпреки срива в цената на т. нар. "незаменими токени", или NFT. Къщата планира да продължи да си сътрудничи с дигитални артисти с доказани онлайн последователи. Надеждата е, че тези колекционери в крайна сметка ще започнат да добавят и физически предмети на изкуството към своите активи.