Боб е вълшебната храна, гарантираща ни дълголетие?

Вярно е, че е засищащ, питателен и особено полезен за хората на растителна диета и за планетата. Но как семейството на бобовите растения, което включва боб, грах, леща и нахут, може да ни помогне да живеем по-дълго?

„Във всяка синя зона, която съм посещавал, бобът и другите бобови култури бяха – и все още са – основен компонент от ежедневната диета“, казва авторът и предприемач Дан Бютнер, прекарал десетилетия в изучаване на „сините зони“ - уникални общности по света, в които хората водят дълъг и здравословен живот, дори и след 100-годишна възраст.

Жителите на тези райони споделят обща среда и начин на живот - включително диета на растителна основа – които, според учените, допринасят за тяхното дълголетие.

Сини зони са открити в Икария, Гърция; Окинава, Япония; Никоя, Коста Рика; Лома Линда, Калифорния, както и на италианския остров Сардиния, точно до бреговете на Италия, припомня CNN.

В Сардиния нахутът и бобът фава са предпочитаните растения от тази група, казва Бютнер. Известен също като гарбанзо, нахутът е сред основните съставки на минестронето, което обикновено се хапва повече от веднъж на ден.

Рецептата за супата Бютнер получава от един от тримата братя и шестте сестри в семейство Мелис от Пердасдефогу, Сардиния, което, според него, е „най-дълголетното живо семейство в света“.

„Деветимата братя и сестри са с обща възраст 851 години“, казва той. „Всеки ден от живота си те хапват едно и също минестроне с хляб с квас и малка чаша червено вино.“

Защо боб?

Всички членове на семейството на бобовите растения са пълни с хранителни вещества, включително мед, желязо, магнезий, калий, фолиева киселина, цинк, лизин (основна аминокиселина) и много протеини и фибри.

„Фибрите ви възнаграждават със здрав чревен микроб, по-малко възпаление и по-добра имунна функция“, казва Бютнер, отбелязвайки, че всеки вид боб има различен хранителен профил, така че консумацията на различни растения от тази група е най-добрата диета.

Адуки, или червеният боб мунг, има повече фибри от много други разновидности, докато фава е пълен с антиоксиданта лутеин. Черният и тъмночервеният боб са пълни с калий, а нахутът има много магнезий.

„Бобът е растителен протеин, по-здравословен от животинския, тъй като има повече хранителни вещества и по-малко калории“, добавя той.

Всъщност, казва Бютнер, съчетайте боб с пълнозърнести храни и ще получите всички аминокиселини, изграждащи пълноценен протеин от хранителна гледна точка - подобно на този, който се намира в месото.

В Никоя, Коста Рика, например, хората започват деня си с гало пинто - националното ястие на страната. „Това е комбинация от сварен и намачкан боб, подправен с лук, зелен пипер и някои билки, като босилек или мащерка, може би чесън“, казва той.

„След това го смесват с приготвен на предния ден бял ориз. При охлаждане за една нощ той претърпява метаморфоза“, според Бютнер. „Нишестето в ориза става устойчиво, което означава, че тялото го усвоява по-бавно, така че кръвната ви захар да не скача толкова рязко.“

И докато лилавите картофи исторически се считат за основна храна за дълголетие за жителите на Окинава, Япония, втората най-важна храна в диетата им са соевите зърна, казва Бютнер.

„Окинавците ядат тофу, често на всяко хранене, това е нещо като хляб за тях. Обикновено закуската се състои от мисо супа с парчета тофу, което не е нарязано, а начупено, за да абсорбира по-добре вкусовете“, допълва експертът.

Добър за тялото и портфейла

Проучванията сочат ползите за здравето от боба, подкрепяйки това, което хората в сините зони отдавна знаят, казва Бютнер. Разтворимите фибри в него могат да намалят холестерола и да помогнат за предотвратяване на диабет тип 2 чрез стабилизиране на кръвната захар.

Проучване от 2001 г. установява, че яденето на боб четири пъти седмично намалява сърдечните заболявания с 22%. Изследване от 2004 г. пък сочи, че хората живеят приблизително още осем години на всеки прием на 20 грама бобови растения.

Фасулът помага и при отслабване - хората, които го консумират всеки ден в продължение на шест седмици, губят три четвърти килограм повече от онези, които не ядат боб.

В допълнение към всички тези предимства, бобът и неговите братовчеди са евтини и могат да се отглеждат в различни почви дори и в домашни условия, което ги прави перфектната храна, помагаща на населението в неравностойно икономическо положение да живее по-дълго, казва Бютнер.