Търсенето на нови луксозни часовници продължава да расте, според най-големите производители в сектора. Спад през 2023 г. обаче има при употребяваните часовници от висок клас.

Акциите на Swatch Group и Watches of Switzerland отчетоха ръст през миналата седмица, след като двете компании обявиха по-добри от очакваните резултати за първото полугодие на годината.

Swatch Group притежава марките Omega, Blancpain, Breguet и Longines, докато Watches of Switzerland е оторизиран дилър за Rolex, Omega, Patek Philippe, Audemars Piguet и Chopard.

Оперативната печалба на Swatch Group за първите шест месеца на 2023 г. нарасна с 36%, до 797 млн. долара. Нетните приходи от продажби отчитат ръст от 18% спрямо същия период година по-рано.

Watches of Switzerland обяви приходи от 2.02 млрд. долара, което е повишение от 19% спрямо периода януари-юни на 2022 г., докато печалбата преди данъци, такси, лихви и амортизация (EBITDA) расте с 24%, до 263.6 млн. долара. 

Резултатите на двете компании са огледални на постигнатото от швейцарската индустрия за луксозни часовници, която обяви ръст на износа си от 14.4%, до 2.67 млрд. долара през май. За цялата минала година той възлиза на 27.9 млрд. долара.

Търсенето на часовници Rolex през настоящата година е толкова голямо, че от швейцарската компания обявиха, че ще повишат значително производството си.

Не толкова добре обаче се развива пазарът на употребявани часовници. Индексът Overall Market, в чиято кошница се включват най-популярните марки луксозни часовници втора употреба, се е понижил с 31%, след като отчете най-високата си стойност през март 2022 г.

Индексът на WatchCharts, следящ цените на употребявани часовници Rolex, пък в момента е на най-ниската си стойност от 2021 г., като само за последната година бележи спад от 13.6%

„Много от хората, които гледат на часовниците като на инвестиция, искат да продадат активите си", казва главният изпълнителен директор на WatchCharts Чарлз Тиан.

Според експертите, понижението в цените е нормално и може да се смята за корекция, след като по време на пандемията стойността на употребяваните часовници скочи рекордно.