Преди да напусне Северна Корея, жената, която ще наричаме „Cи“, е зървала живота отвъд границата на собствената й държава в контрабандни телевизионни предавания.

В Северна Корея хванатите с чужди материали, като книги и филми, забранени в отшелническата нация, рискуват тежко наказание. Но Cи тайно гледа южнокорейски предавания, очарована от това, което тя нарича „различна реалност“.

„Научих, че Южна Корея е богата страна, в която човешките права са гарантирани“, казва жената, която е на около 20 години.

Тъй като контролът по границите на Северна Корея се затяга и животът става все по-труден, тя бяга от държавата през 2019 г., прекарвайки следващите няколко години в съседен Китай, преди да се насочи към Южна Корея – където сега получава обучение в управлявано от правителството съоръжение, наречено Hanawon.

От всички дезертьори, пристигащи в Южна Корея, се изисква да прекарат три месеца в Hanawon - по същество училище, преди да им бъде позволено да влязат в обществото.

Длъжностни лица казват, че съоръжението обучава дезертьорите във всичко - от история и култура до професионални умения и ежедневни задачи, като купуване на хранителни стоки - неща, които може да изглеждат много различни в тяхната силно изолирана и бедна родна страна.

Cи говори с журналисти в понеделник по време на рядка медийна обиколка на Hanawon, организирана от Министерството на обединението. Никой от присъстващите дезертьори не посочва истинските си имена.

Cи има известни притеснения относно живота в Южна Корея, което е толкова различен от Севера. „Учих упорито... Опитвам се да управлявам живота си, вярвайки, че нещата ще се получат, ако се старая достатъчно“, казва тя. „Запознавам се как да живея в Южна Корея в Hanawon.“

Но не всеки напуска съоръжението, чувствайки се достатъчно подготвен, а някои активисти смятат, че системата се нуждае от основен ремонт.

При пристигането си в Южна Корея дезертьорите трябва да прекарат до три месеца в проверки за сигурност от Националната разузнавателна служба (NIS) - процес, предназначен да открие севернокорейските шпиони.

След разрешение те се отправят към Hanawon за още три задължителни месеца – което означава, че прекарват приблизително половин година в правителствени съоръжения, преди да бъдат освободени.

Този подход е „остарял“, неефективен и прекалено ограничителен, каза Сокийл Парк, директор на международна неправителствена организация, която помага на севернокорейците да се преселят на юг.

„Иронично е, че севернокорейските бежанци рискуват живота си, за да избягат от екстремния правителствен контрол, но трябва да прекарат първите си няколко месеца в Южна Корея, живеейки под подобен контрол “, казва той пред CNN.

В Hanawon

Основното съоръжение Hanawon се намира на около 80 километра южно от столицата Сеул. В центъра му за образование и обучение дезертьорите могат да избират между 22 вида професионално обучение.

Училището се опитва да ги запознае с части от южнокорейския живот. Например, те се насърчават да слушат популярна музика от 90-те години и актуални хитове, за да се свържат по-успешно с връстниците си и да разберат културните препратки. IT инструктор ги учи да използват компютър.

Въпреки че дезертьорите някога наброяват близо 3000 годишно, те падат до само няколко десетки през 2021 г. и 2022 г. поради пандемичните ограничения и по-строгите мерки за сигурност на границите в Северна Корея и Китай.

Обучението в Hanawon обхваща и други основни житейски умения, като например как да си откриете банкова сметка. След като завършат програмата, дезертьорите получават държавни помощи, за да започнат новия си живот.

„Научиха ме само на безсмислени неща“

Но някои дефекти на Hanawon карат посещаващите го да се чувстват разочаровани. „Трябваше да ме научат на неща, които бих могъл да използвам, но те ме научиха само на безсмислени “, казва Ким, който бяга от Северна Корея през 2017 г. и завърши обучението си в Hanawon през 2018 г.

Някои уроци, като как да се използват съвременните технологии например, са полезни. Но други теоретични класове са поразителни – например как да се покрие пръстен със злато. Експерти посочват, че дезертьорите се нуждаят и от повече грижи за психичното здраве и дългосрочна помощ.

Един от проблемите е, че не целият живот в Северна Корея е един и същ.

Жител на столицата Пхенян - дом на привилегировани граждани, може да е по-запознат с модерния лукс, като училищно образование, кафе, дори мобилни телефони (ограничени до цензурирания интранет на Северна Корея), отколкото жителите в по-бедните части на страната.

А някои дезертьори, като Cи, живеят години наред в Китай, преди да пристигнат в Южна Корея.

Hanawon трябва да предложи персонализирана помощ въз основа на индивидуалните нужди, вместо да налага едни и същи изисквания и обучение, според Парк.

Налице е психологическата травма от прекарване на шест месеца в съоръжението за проверка. Те пристигат в Южна Корея с „толкова надежда и очаквания“, казва Парк, които често се унищожават от времето, което прекарват в Hanawon.

Подход, базиран на общността

Много дезертьори и активисти казват, че процесът в Hanawon трябва да бъде опростен. „Мисля, че е по -добре да се установите бързо, да печелите пари и да живеете, докато се адаптирате“, казва избягалият през 2017 г. Ким.

Той признава предизвикателствата за приспособяване към живота в Южна Корея. Често се чувства смутен, когато хората питат недоверчиво как може да не знае думите за обикновени предмети, продавани в магазините.

Работата е трудна и се влошава от отношението на южнокорейските му колеги, които сякаш го гледат надменно. Има и доста културни различия, които той намира за озадачаващи, като това да поздравява колегите си всяка сутрин - което никога не е правил на север.

Трудната адаптация често води до фатален край. През 2019 г. севернокорейци майка и син са намерени мъртви в южнокорейския си апартамент, като се смята, че са починали от глад. Това провокира масови бдения и протести, като правителството обещава да стимулира мерките за благосъстояние.

През 2022 г. останките на севернокорейка, увита в зимно палто, са открити в дома й в Сеул. Според властите, тя е мъртва от една година.

Много дезертьори се борят да изплуват финансово години след пристигането си в Южна Корея. Около 6.1% от тях са безработни през 2022 г. – двойно повече спрямо равнището на безработица в страната, според данни на правителството.

Но много от тези предизвикателства могат да бъдат преодолени по-лесно чрез подкрепа в местни центрове, които да предлагат непрекъсната помощ и приятелство.

Тези центрове съществуват до известна степен, но могат да бъдат допълнително разширени. Това може да облекчи и друг основен проблем за дезертьорите: изолацията, след като са напълно отделени от близките си в Северна Корея.

След тежкото им пътуване, казва Парк, севернокорейците трябва да имат шанса да започнат тази нова глава от живота си при собствените си условия - със свободата, за която са рискували живота си.