Това е една от най-силно укрепените зони в света - ничия земя, остатък от Студената война. Преди пандемията от COVID-19 тя беше и магнит за туристи.

Дългата 258 км демилитаризирана зона разделя Корейския полуостров на две.

Село Пханмунджом, където са водени мирните преговори и където къс бетон символизира тази раздяла, преди беше посещавано ежедневно от туристически групи. И днес пътешественици все още посещават селото, но вече на по-малки групи.

Във вторник редник втори клас Травис Кинг - американски военнослужещ, който трябвало да бъде върнат у дома по дисциплинарни причини, се присъединява към такава туристическа група в Южна Корея, прекосява демилитаризираната зона и бяга в Северна Корея.

Засега остава неясно дали мъжът е избягал или се надява да се върне, но от американската армия потвърдиха, че е преминал в Северна Корея "по свое желание и без одобрение", допълвайки, че вероятно е задържан.

"Когато сте на подобна обиколка, осъзнавате, че сте само на няколко сантиметра, че това е границата и можете лесно да стъпите в Северна Корея, както президентът на САЩ Доналд Тръмп го направи през 2019 г.," казва пред BBC Джийн Х. Лий.

Тя е бивш ръководител на кореспондентското бюро в Южна Корея на Associated Press, която е влизала в демилитаризираната зона десетки пъти от Северна и Южна Корея.

"В известно отношение, ако сте били там, вие също осъзнавате колко изкушаващо е." Лий обаче признава, че всъщност, туристическите посещения на демилитаризираната зона имат много строги правила.

Посетителите могат да правят снимки, но трябва да вървят и да застават, където са инструктирани и не могат да махат с ръка или да правят други неприятни жестове.

Те могат законно да престъпят демаркационната линия на демилитаризираната зона, но само когато се намират в постройките със сини покриви, където е договорено примирието между двете държави през 1953 г.

Преди пандемията туристическите посещения се провеждаха под зоркия поглед на южнокорейски и северно корейски войници и на фона на патрулиращите представители на ООН в района.

В днешно време от двете страни на границата няма войници и туристическите обиколки се съпровождат от представители на Командването на ООН.

Напрежението в демилитаризираната зона излезе на преден план през ноември 2017 г., когато военнослужещ от Северна Корея беше прострелян няколко пъти от собствената си армия, след като премина от страната на Южна Корея.

Действията на редник Кинг идват само около седмица преди 70-ата годишнина от примирието, сложило край на военните действия в конфликта от 1950-53 г., ако не и формален край на войната.

Когато си в демилитаризираната зона, "това те кара да осъзнаеш, че макар Северна Корея да е толкова далече от нас психологически, икономически, политически и идеологически, физически те са точно там", казва Лий - американска от корейски произход от Минеаполис. "Това е много вълнуващо преживяване."

Това сюрреалистично усещане изпитва и Роуън Биърд - австралиец, който предвожда туристически групи до обекта от 2008 г. от името на Young Pioneer Tours (YPT).

Туристическата компания се определя като "туристическа агенция номер едно за Корейската народно-демократична република", като е обслужвала по над 1000 клиенти годишно в годините преди пандемията.

От YPT казват, че предлагат най-голям набор обиколки в Северна Корея, а повечето от запитванията са за посещения на демилитаризираната зона и севернокорейската столица Пхенян.

"Повечето туристи смятат, че ако не стигнат до демилитаризираната зона, тяхното посещение в Северна Корея не е завършено," казва Биърд.

Еднодневните посещения от Северна Корея започват в Пхенян, като оттам до граничещия с демилитаризираната зона град Кесон се стига за около два часа и половина. От Южна Корея те започват от Сеул, а зоната е на по-малко от час.

Туристите посещават Съвместната зона за сигурност (JSA), научават факти за нея и за историята ѝ посредством кратки презентации и артефакти и могат да видят двете страни от различни точки за наблюдение. Някои обиколки включват и достъп до тунели, прокопани някога от севернокорейци.

Марк Едуард Харис е виждал двете Кореи и от двете входни точки няколко пъти по време на кариерата си на професионален фотограф.

"Единственият поглед, който повечето хора, или всъщност почти всички, могат да получат към тази много изолирана страна, е от различни места в демилитаризираната зона," казва той. "За всеки, който се интересува от историята, това в известен смисъл е най-доброто туристическо място."

Въпреки всичко, в демилитаризираната зона "се случват и инциденти", казва Харис, споменавайки случая от 1976 г., при който южнокорейски войници и двама американски офицери, подрязващи топола в Съвместната зона за сигурност, са нападнати от севернокорейски войници с брадви.

Двамата американци са убити, а това води да ескалация на напрежението.

За Харис демилитаризираната зона представлява "пропагандната война", която се води между Северна и Южна Корея. "И двете страни, всъщност, се справят доста добре в това да разказват своята страна от тази сложна история," казва Харис.

"Най-голямата разлика е, че ако идвате от Северна Корея, смятате, че войната все още продължава. Ако идвате от Южна Корея, се чувствате сякаш зървате частица от древна история."