TikTok може да е идеалното място да научите най-новите модерни танцови движения, но със сигурност не е авторитет, когато става въпрос за здравни съвети.

Въпреки че може да бъде полезен източник на забавни рецепти и идеи, социалната мрежа е развъдник и на дезинформация за храните.

Сега на прицел е семейство Картофови, което включва картофи, патладжани, чушки и домати. Въпреки широката им популярност, известни личности и инфлуенсъри препоръчват да ги изключим изцяло от диетата си поради „токсините“, които съдържат.

Тези самозвани здравни гурута твърдят, че Картофови могат да са вредни за здравето, но диетолозите и специалистите по хранене не са съгласни, посочва Guardian.

„Към всяка храна могат да възникнат непоносимост и тежки алергии, но за повечето хора доматите, картофите, патладжаните и другите зеленчуци от семейство Картофови са част от здравословната диета“, казва Натали Бъроуз, регистриран диетолог и здравен треньор.

„Когато става въпрос за хранене, всеки човек е различен. Това, което работи за един човек, може да не работи за друг, така че общите съвети за тези зеленчуци – или за всякакъв друг вид растителна храна – не са полезни“.

Какви са твърденията за Картофови и има ли истина в тях?

Те съдържат токсини

Когато споменават токсини, често хората имат предвид соланина - вид химично съединение, наречено гликоалкалоид. Това е отрова, която растенията развиват естествено, за да се предпазят от външни заплахи, като например вредители.

„Количеството на соланина, което поемаме, не е достатъчно, за да ни причини вреда“, казва диетологът Хари Снел. „Има определени части от растението, които не ядем – като стъблата или зелените части на картофите, защото съдържат повече соланин, но останалото е напълно безвредно.“

Процесите, през които преминават храните, преди да бъдат изядени, включително зреене, готвене и белене, също намаляват нивата на соланин.

„Например, суров картоф, който никога не бихме яли, може да има доста високо съдържание на соланин, но дори то е 10 пъти по-малко от дозата, счита за токсична за хората,“ според Снел.

Въпреки че има случаи на отравяне със соланин – най-известният инцидент е в края на 70-те години, когато група ученици се натравят със зелени картофи, те са редки и обикновено са свързани с неправилно съхранение или приготвяне на храната.

Снел посочва, че зеленчуците от семейство Картофови се понасят добре от храносмилателната система на повечето хора и представляват здравословно допълнение към всяка диета.

Освен че съдържат много витамини, минерали и антиоксиданти, които могат да предотвратят или забавят увреждането на клетките, червените, сините и лилавите зеленчуци съдържат пигменти, наречени антоцианини, които помагат за предотвратяване на рак.

Те влошават възпалителните състояния

Някои по-стари проучвания показват, че гликоалкалоидите, открити в зеленуците от това семейство, могат да причинят проблеми на хора с възпалителни състояния, като ревматоиден артрит.

Въпреки това, гастроентерологът диетолог д-р Бриджит Уилсън, специализиращ в здравето на червата, казва, че няма достатъчно солидни доказателства в подкрепа на тази теория.

Всъщност, изследванията показват, че растения, като патладжаните, дори могат да намалят възпалението поради високото си съдържание на антиоксиданти.

„Ако страдате от ревматоиден артрит или друго възпалително състояние и смятате, че определена храна може да влоши симптомите ви, тогава е важно да работите с диетолог, за да определите точната причина“, казва Уилсън.

„Пълното елиминиране не е добра идея и може да лиши организма ви от важни хранителни вещества.“ Тя също така отбелязва, че всичко може да бъде нездравословно, ако се консумира в големи количества. „Дори водата е токсична, ако пиете прекалено от нея. Ключът към всичко е умереността.“

Снел твърди, че типичната западна диета, която е с високо съдържание на ултрапреработени сладкиши, леки закуски и газирани напитки, е много по-вероятно да повлияе отрицателно на възпалителните процеси и да доведе до заболяване, отколкото хапването на зеленчуци от семейство Картофови.

„Процентът на затлъстяване нараства и много от нас не приемат препоръчителната дома от 30 грама фибри на ден“, казва той. „Не мисля, че демонизирането на някои растителни храни е полезно.“

Те влошават автоимунните заболявания

Лектините са вид протеин, който се свързва с въглехидратите. Въпреки че присъстват във всички зеленчуци, някои от тях - като патладжани и домати, съдържат особено големи количества.

Повечето здрави хора могат да ги приемат без проблем, като проучванията показват, че те дори помогнат за предотвратяване на заболявания. Те обаче могат да влошат синдрома на раздразнените черва или автоимунните състояния – особено когато се консумират във високи количества.

Истинската непоносимост, казва Бъроуз, е рядкост: „Често откриваме, че най-големият проблем не е самата храна, а чревната среда, в която тя попада.

Ако сте преминали през период на силен стрес, приемате по-малко фибри от необходимото, били сте болни или сте приемали антибиотици, всички тези неща могат да повлияят на здравето на червата ви“, казва тя.

„Ако страдате от симптоми, като мигрена, обриви, промени в чревната флора или умора, се свържете с личния си лекар.“ След като сте изключили заболявания, елиминационната диета може да ви помогне да определите дали имате непоносимост към определена храна.

„Водете си хранителен дневник, за да определите какви храни може да ви създават проблеми. За някои хора това са определени плодове или зеленчуци, за други може да е лактозата.

Всяка елиминираща диета трябва да се прави за определен период от време – обикновено две до осем седмици, и трябва да се наблюдава от диетолог.

След период на ограничение, храните трябва да бъдат въвеждани отново по контролиран начин. Всеки е различен, ето защо персонализираният подход с професионалист е толкова важен.“

Те съдържат хистамини

Някои зеленчуци, като домати и патладжани, са с високо съдържание на хистамин, за който много хора смятат, че ще ги разболее.

Непоносимостта към хистамин обаче е рядко срещана. „Често се проявява със симптоми на синдрома на раздразнените черва, както и при други проблеми, като копривна треска и сърбеж“, казва тя.

„Ако предписаната диета не работи, специалист диетолог може да потърси диференциална диагноза, особено ако някой има анамнеза за астма, сенна хрема или екзема.“

Важно е хората да не се самодиагностицират, тъй като състоянието не е често срещано и може да доведе до ненужно елиминиране на храни. Подобно на Бъроуз, Уилсън казва, че ограниченията трябва да са временни, когато е възможно, и трябва да се въвеждат отново с течение на времето.

„Изследванията показват, че ограничаването или елиминирането на храни за дълъг период от време може да влоши симптомите на синдрома на раздразнените черва поради ефекта, който има върху чревните бактерии – това води до обратния ефект, на който се надяваме.“

Тревожим ли се без причина?

С толкова много противоречиви съвети в онлайн пространството, Бъроуз казва, че не е изненадващо, че се регистрира ръст на „разтревожените хора“ – хора без физически симптоми, които са прекалено загрижени за здравето си.

„Те често следват модни „уелнес диети“, които включват изключване на определени храни. Но Картофови съдържат някои наистина важни хранителни вещества“, казва тя.

Например, картофите съдържат устойчиво нишесте, което помага за предотвратяване на заболявания, като рак на дебелото черво и диабет.

Те съдържат и големи количества калий - основен минерал, който помага на нашите клетки да функционират, както и витамин С, който е от съществено значение за здравето на очите, костите, имунитета, заздравяването на рани и много други.

Междувременно, доматите са ключов източник на ликопен - пигментът, който им придава червения цвят, ключов за превенцията на много заболявания. Консервираните домати са евтина основа за много различни сосове и гювечи, което ги прави достъпно и здравословно допълнение към всяко хранене.

Доказано е, че спазването на средиземноморска диета (от която са съществена част) намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. „Има все повече доказателства, че разширяването на гамата от растения, които консумирате, може да подобри здравето на червата ви“, казва Бъроуз.

Снел добавя, че безпокойството, причинено от модни диети и объркващи онлайн здравни съвети, може да бъде пагубно за здравето.

„Няма да сте по-здрави, ако сте заети да се тревожите за токсините в определени растения. Ако страдате от някакви храносмилателни проблеми, това безпокойство може да влоши нещата“.