Производителите на оръжия в Централна Европа търсят нови начини да се справят с най-големия бум в сектора от края на Студената война - от строенето на жилища за новите служители до предлагането на безплатна храна на пенсионираните, които да споделят своя опит.

Изправени пред един от най-затегнатите пазари на труда в Европа, производители на оръжия от Чехия и Полша стартират или разширяват програми за наемане и обучаване на нови служители, след като войната в Украйна доведе до скок в търсенето на техните продукти.

Оръжейната индустрия на Централна Европа бълва огнестрелно оръжие, снаряди и друга военна техника с най-бързите темпове от падането на Берлинската стена насам, тъй като компаниите ускоряват доставките за Украйна и захранват търсенето в световен мащаб, докато страните увеличават разходите си за отбрана.

Чешката компания за производство на муниции и артилерийски снаряди STV Group е сключила споразумение с града, намиращ се най-близо до най-големия ѝ завод, на около 200 км. от Прага, за построяването на финансирани от компанията жилища за новоназначени служители, заяви председателят на компанията Давид Хак пред Reuters.

Компанията също така е започнала да предлага на пенсионираните си служители безплатна храна в столовата, така че да могат да споделят познанията си за възобновените наскоро поточни линии, произвеждащи за Украйна муниции от ерата на Съветския съюз, допълва той.

Чехия и Полша имат едни от най-ниските нива на безработица в ЕС (2.7% за юни), което е доста под средното ниво за съюза от 5.9% за същия период, сочат данни на Евростат.

Иржи Хайнек, президент и изпълнителен директор на Асоциацията на индустрията за отбрана и сигурност на Чехия, казва, че липсата на служители би могла да изнесе производството извън централна Европа. С достатъчно работна ръка и материали, чешките компании биха могли да повишат производството с до 20%, изчислява той.

От асоциацията, която представлява над 160 компании, казват, че износът е съставлявал близо 90% от производството на индустрията на оръжия и военни доставки.

Доставките на военно оборудване за Украйна са съставлявали 40% от този износ.

С нарастването на търсенето необходимостта от по-млади работници с технически умения само ще се засилва в тази индустрия, която разчита на иновациите за своя растеж, допълва Хайнек.

"Имаме нужда от растеж, но няма откъде да вземем работници", казва той.

Чешкият производител на експлозиви Explosia, която има около 600 служители и отчита рекордни приходи от 1.2 млрд. крони (55 млн. долара) през миналата година, разширява сътрудничеството си с местни университети и ускорява автоматизацията за да компенсира недостига на работници. Компанията е известна с производството на пластичния експлозив Semtex.

Полската компания за военни технологии WB Group е започнала да наема повече жени през миналата година за поточните линии, на които преди това са работели основно мъже. Компанията, която има над 2 000 служители и е генерирала 602 млн. злоти (150 млн. долара) приходи през миналата година, произвежда безпилотни дронове и ракетни системи.

Централна Европа е важен източник на доставки за украинската армия. От 29-те държави, които са доставяли основни оръжия през 2022 г., Полша и Чехия допринасят с 20% от украинския внос като количество, според базирания в Стокхолм Международен институт за изследване на мира.

От чешкото правителство обявиха, че страната е изпратила военни доставки за 40 млрд. чешки крони (1.84 млрд. долара) на Украйна за първите 12 месеца от войната. Това включва 89 танка, 226 бронирани превозни средства, 38 гаубици заедно със системи за въздушна защита, хеликоптери, муниции и ракети.

Други сектори в Полша, която има най-голямата икономика сред развиващите се европейски държави и в Чехия изпитваха затруднения с намирането на служители в последните години. Тази ситуация покачи разходите за труд и се отрази на икономическия растеж.

Това обаче не е нов проблем за оръжейната индустрия, където работната сила се свива след ерата на комунизма.

В периода между средата на 80-те г. и 2000 г. заетостта в полската оръжейна индустрия пада със 76%, според данни на Международния институт за изследване на мира.

"За производството са необходими суровини и материали, но липсата на квалифицирани работници в момента е най-големият проблем, който спира увеличението на производството," казва чешкият независим анализатор Лукас Висингер.

Полската държавна компания PGZ, която контролира десетки компании, произвеждащи военни продукти, се опитва да привлече служители от най-различни индустрии, използвайки реклами в социалните медии, казва ръководителят човешки ресурси на групата Артур Заборек.

Компанията, която има над 18 000 служители, планира кампания за следващата година, която ще има за цел да убеди поляците, работещи в скандинавски корабостроителници да се върнат у дома, за да работят по построяването на кораби за полските военноморски сили, казва Заборек.

"Геополитическата ситуация доведе до най-големите оръжейни продукти в историята на групата, което означава, че търсенето на квалифицирани служители нарасна драстично", казва Заборек.