Европа купува все повече американски оръжия, на фона на войната в Украйна и подкрепата, която повечето европейски държави оказват на Киев.

Вместо скъпи оръжия, като самолети и танкове обаче, списъците за пазаруване на европейците са съсредоточени върху по-евтините и масови оръжия, като ракети, артилерия и дронове.

Именно те се оказаха критични за военните усилия на Украйна.

Държави, като Полша, Финландия и Германия, сключват сделки за произдводство на американски оръжия в Европа, договарят нови доставки и се стремят да ускорят тези по вече съществуващите договори.

Търсенето е съсредоточено около основните оръжия и боеприпаси - 155-милиметрови артилерийски снаряди, средства за противовъздушна отбрана, комуникационно оборудване, ракети Javelin и дронове, твърдят европейски военни аташета във Вашингтон, цитирани от Ройтерс. 

Евтини оръжия, но в големи количества

Войната в Украйна промени стратегическото мислене в европейските столици за начина, по който ще се водят бъдещите конфликти.

Футуристичната визия за високотехнологични войни, които ще са по-зависими от компютрите и машините, беше заменена от реалността на безмилостни артилерийски дуели и войници, скрити в кални окопи.

И двете страни на войната в Украйна, която вече продължава близо година, изразходваха огромни количества артилерийски снаряди и ракети.

Военните аташета твърдят, че европейските правителства са особено заинтересовани да закупят големи количества от ракетите Javelin, след като са видели ефективността на оръжието в Украйна. Те се оказаха смъртоносни срещу руските танкове.

Междувременно, пет европейски държави са изразили интерес към закупуването на прецизно насочваните 155-милиметрови артилерийски снаряди на Raytheon Technologies. Те са с точност до 4 метра и имат обхват от 32 километра. 

Изразяването на интерес е първата стъпка в многоетапния процес на придобиване на оръжията, който включва одобрение от правителството на Съединените щати и преговори между купувача и изпълнителя на оръжия.

Може да мине година и дори повече, преди едно оръжие да бъде действително доставено.

Закупуването на оръжия в момента е приоритет на вътрешната политика в много европейски държави. 

Дронове - малки и големи

Малки дронове и по-големи безпилотни самолети, всеки от които струва около 20 милиона, без да се включва цената на сложните сензори, камери и останалите "екстри", също се търсят все по-често.

Финландия и Дания са започнали преговори с производителя на дронове General Atomics, след като Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година. Те искат да купят малък брой дронове MQ-9B SeaGuardian, които могат да се използват за морско и сухопътно наблюдение.

Полша, която нямаше търпение да се сдобие със същия модел дронове, наскоро получи два модела от предишното поколение на лизинг от General Atomics, докато не получат одобрението на САЩ да купят новите летателни апарати, според анонимни източници, цитирани от Ройтерс. 

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак потвърди информацията за доставката и заяви, че дроновете ще бъдат използвани за наблюдение на източната граница на страната, която тя споделя с Украйна и руския съюзник Беларус.

Артилерията остава ключов компонент на съвременната отбрана

Особено голямо е търсенето на 155-милиметрови артилерийски снаряди. Войната в Украйна подчерта продължаващото значение на артилерията за подпомагане на превземането на вражеските позиции или осуетяването на напредъка на войските.

Миналата година САЩ изпратиха повече от 1 милион 155-милиметрови снаряди в Украйна, всеки от които струва около 800 долара.

Производствената цел на САЩ за 155-милиметрови патрони се е утроила от 30 000 до 90 000 на месец през следващите две години, според Ройтерс.

Огромното увеличение отразява необходимостта от възстановяване на запасите от САЩ, както и тези на съюзниците им, включително Норвегия, Канада, Финландия, Франция, Германия и Италия, които изпратиха част от запасите си в Украйна.

През април Литва заяви, че е заделила 1 милиард евро за покупка на противотанкови ракети Javelin и други оръжия. През май Lockheed Martin заяви, че удвоява производството на тези оръжия и, заедно със своя партньор Raytheon, спечели поръчка на стойност 309 милиона долара за повече от 1300 ракети Javelin за Норвегия, Албания, Латвия, както и за възстановяване на доставките в САЩ изпратени в Украйна. 

През август САЩ одобриха поръчка за Великобритания на стойност 300 милиона долара.

Обучението за Javelin е сравнително бързо, в сравнение с това, необходимо за по-сложните платформи, а и самите оръжия са сравнително евтини.

Ракетите със среден обсег се насочват сами след изстрелване, позволявайки на стрелеца да се прикрие. Един Javelin струва на армията на САЩ около 263 000 долара.

Американски оръжия с етикет "Произведено в ЕС"

Някои европейски страни имат желание да започнат да произвеждат американски оръжия на тяхна територия, защото това ще намали зависимостта от чуждестранен внос и разходите за закупуване.

В Германия индустриалният гигант Rheinmetall е готов да увеличи производството на танкови и артилерийски боеприпаси и може да започне да произвежда мобилни ракетни установки с висока мобилност на артилерийската ракетна система HIMARS, която имаше голям успех в действията на украинската армия срещу руските позиции.

В момента системата се произвежда от Lockheed Martin Corp в Камдън, Арканзас. Не е ясно дали те ще се произвежда в ЕС по лиценз, от съвместно предприятие или чрез някакво друго споразумение.

Засега от Lockheed Martin не са коментирали официално възможността Rheinmetall да започне производство на HIMARS. 

Латвия също се интересува от съвместно производство на американски боеприпаси. 

Европейските опасения от евентуална руска агресия генерират и нови поръчки за по-скъпи американски оръжия, като изтребители и системи за противоракетна отбрана. Очаква се първите поръчки да бъдат използвани за запълване на оборудването, изпратено в Украйна от Полша.

Словакия, например, заяви, че е готова да изпрати своите изтребители МиГ-29 в Украйна, като по всяка вероятност те ще бъдат заменени за F-16 на Lockheed Martin, всеки от които струва около 65 милиона долара.

Акциите на големите компании от военнопромишления комплекс на САЩ поскъпнаха през последните месеци, като от началото на руската инвазия в Украйна общата им пазарна капитализация се е увеличила с 35 милиарда долара.