Когато миналото лято Джейн Бърнс навършва 100 години, тя споделя пред приятелите си, че има една мечта: „да продължи да работи“.

Столетницата може би леко се е пошегувала, тъй като истинското ѝ желание е скромно тъжество и здраве за седемте ѝ правнуци.

Тя започва почасова работа преди 26 години като крояч и днес това е един от любимите начини да прекарва времето си.

„Наслаждавам се на това, което правя и искам да продължа да работя. Ще продължа да работа, докато мога или докато ме искат“, казва тя.

Бърнс навърши 101 години на 26 юли и споделя, че не е имала намерение да работи до тази възраст.

Тя опитва на няколко пъти да се пенсионира през 70-те и 80-те си години, но няколко месеца по-късно започва отново работа.

През по-голяма част от живота си Бърнс е работила като счетоводител.

„Трябва да продължа да се движа“, казва още тя.

Жената започва работа в занаятчийския магазин през 1997 г., няколко месеца, след като нейният съпруг Дик почива.

Тя научава за работата от дъщеря си Дона, която също по онова време взимала 4-часови смени.

Дона наистина се оказва права и майка ѝ започва работа, тъй като така нямало да мисли постоянно за загубата на мъжа си. Джейн обожавала да учи нови неща в живота, а работата ѝ давала възможност да се запознае с различните платове и да дава препоръки на клиентите.

„Хората са най-добрата част от работата ми. Наслаждавам се да говоря с всички и да се срещам с клиентите, дори и с тези, които са изненадани да видят жена на тази възраст на работа“, казва тя.

В последните 26 години Джейн следва един и същ график всеки ден. Тя става в 5 часа и се наслаждава на кафето си с донът.

След това се приготвя за работа, преди да шофира 20 минути до магазина, като е там малко преди 9 часа. Тя обикновено работи от 9 до 13 часа, между 3 и 4 дни в седмицата.

Джейн Бърнс никога не работи в четвъртък, тъй като в този ден тя предпочита да ходи на фризьор и да пазарува.  

В свободните си дни тя прекарва голяма част от времето си с нейните близки. Госпожа Бърнс има три деца, трима внуци и седем правнуци.

„Няма тайна за дълъг и щастлив живот, но работата определено помага“, казва още тя.
 

@maggiehusvar brb booking a flight to St. Augustine with the BIRTHDAY GIRL!!! happy 100th birthday Jayne???????? @joannstores #FilmTeyvatIslands #joann #birthday ♬ original sound - Maggie