Цените на златото са на път да нараснат до рекордно високи нива през 2024 г. на фона на ограничаването на ръста на лихвите и опасенията от рецесия, които засилват ролята му на актив убежище.

Спот цената на златото достигна рекордните 2 072.5 долара за тройунция по време на борсовата сесия на 7 август 2020 г., според данни на Refinitiv. Анализатори заявяват пред CNBC, че цената може да подобри този рекорд.

“Наистина очаквам цената на златото да премине и да се търгува над нивото от 2 100 долара в края на 2023 г. или началото на 2024 г,” казва управляващият директор на TD Securities Барт Мелек, който посочва като причина за своя оптимизъм потенциална пауза в затягането на паричната политика от страна на Федералния резерв.

“Положително настроен съм спрямо златото, тъй като смятам, че Фед ще промени настоящата си рестриктивна политиката. Мисля, че това ще се случи преди достигането на целевото ниво от 2% за инфлацията,” допълва Мелек.

Фед започна да повишава лихвите през март 2022 г., след като инфлацията се покачи до най-високото си ниво от 40 години. За по-малко от две години централната банка на САЩ вдигна основната си лихва до между 5.25% и 5.5%.

Златото се представя по-добре от повечето останали основни класове активи през последните 12 месеца, пише Мелек в свой доклад наскоро, отдавайки това на способността на жълтия метал да устоява на повишаващите се лихви и на стойността му като сигурен залог срещу инфлацията.

Някои анализатори са особено оптимистично настроени по отношение на златото и прогнозират цена от 2 500 долара за тройунция до края на следващата година. Това е с повече от 26% над настоящите нива.

“Моята цел е 2 500 долара до края на 2024 г. До голяма степен тя се базира на факта, че рецесионните сили може да се настанят тази година и да наберат сила през 2024 г,” казва Дейвид Нойхаузер, основател на Livermore Partners. “Очаквам през 2024 г. цената на златото да достигне нови рекордни нива.”

Нойхаузер очаква стагфлацията да продължи в световната икономика в следващите няколко години с намаляването на инфлацията до между 3% и 5%.

Златото се представя добре в периоди на икономическа несигурност, като рецесии и стагфлация, заради статута си на надежден актив, който съхранява стойност и честото му използване за хеджиране срещу инфлацията.

“Доста уверен съм, че до няколко години ще видим златото на цена от 2 500 долара за тройунция,” казва главният изпълнителен директор на Wheaton Precious Metals, Ранди Смолууд.

“Всеки сценарий в посока рецесия би бил положителен за златото,” казва той, допълвайки, че очаква слабости в китайската икономика.

От Сингапурската международна банка UOB също прогнозират, че цените на златото ще поставят нови рекорди, но само до втората половина на 2024 г.

“Основен двигател на нашите положителни нагласи спрямо златото е очакваният пик в цикъла на повишение на лихвите на Федералния резерв, както и предстоящия връх при поскъпването на долара,” казва Хенг Куун Хоу, ръководител пазарни стратегии в банката.

Златото би трябвало да се търгува на по-високи цени, когато лихвените проценти спрат да се покачват, а доларът отстъпи, обяснява той.

Хенг прогнозира, че златото ще се търгува на цена от 2 100 долара за тройунция до второто тримесечие на 2024 г.

Цените на златото имат обратнопропорционално отношение с лихвените проценти.

С нарастването на лихвените проценти търсенето на златото намалява, тъй като алтернативни инвестиции, като облигациите стават по-привлекателни и носят по-добра доходност.

През юни годишната инфлация в САЩ падна до най-ниското си ниво от повече от две години, нараствайки само с 0.2% на месечна база. През юли Федералният резерв предприе ново повишение на лихвите, което бе очаквано и вдигна лихвените проценти до най-високите им нива от повече от 22 години.

По-голямо потребителско търсене

Покупките на златото от страна на централните банки остават на “постоянно високи нива,” заедно с потребителското търсене на ценния метал, посочва Хенг.

“Ние също така очакваме завръщане на търсенето на физическо злато в Китай и Индия със стабилизирането на двете икономики и завръщането на потребителските разходи,” казва Хенг.

Потребителското търсене на злато в Китай остава устойчиво през 2023 г., въпреки че потреблението в други държави остава слабо, обявиха от Citi в свой доклад през миналия месец.

Търсенето на златни бижута в Китай през първото тримесечие остава ″малко под 200 тона, което е най-високото ниво от 2015 г.,” посочват анализаторите на Citi в своя доклад.

От Citi очакват търсенето на бижута в Китай да надхвърли 700 тона през тази година, което би било 22% увеличение на годишна база.

Ранди Смолууд от Wheaton Precious Metals казва, че неговата компания отчита ръст в потребителското търсене. “Отчитаме повишение на търсенето, независимо дали става въпрос за бижута, златни плочки или монети,” посочва той.

Физическото търсене на злато в някои региони се завръща, а търсенето на скъпоценния метал от страна на централните банки остава силно, казва Ники Шийлс от компанията за скъпоценни метали MKS PAMP.

“Централните банки на развиващите се страни продължават да дедоларизират и използват златото като алтернатива в случай на по-нататъшни санкции от страна на Запада,” казва тя.

Страните от БРИКС - групата от държави, включваща Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, също търсят начини за откъсване от долара и преминаване към нова валута, обезпечена със злато.