Индонезийският селскостопански производител Таупик Рисмаван е притеснен за своята реколта от кафе. Той притежава плантация в Сумеданг на около 200 км от столицата Джакарта, пише Reuters.

След като губи половината си реколта заради прекомерните валежи, сега той е изправен пред друг проблем заради метеорологичните условия – почвата може скоро да изсъхне прекалено много заради сушата, причинена от Ел Ниньо.

Метеорологичния феномен обикновенo води със себе си продължителнo горещо и сухо време в тропическата страна.

“Ние се страхуваме не от спада на продукцията от кафе по време на дългия сух сезон, а от това, че този период може да убие дръвчетата и след това да чакаме още четири години, за да отгледаме нови. Ще трябва да изготвим план за напояване,” казва той.

Прекомерните валежи вече понижиха производството от кафе на Индонезия до най-ниското му ниво от повече от десетилетие. Страната е четвъртият най-голям производител в света, така че евентуален спад в реколтата може да повиши допълнително цените в световен мащаб.

През 2023 г. цената на кафето нарасна с над 40%, достигайки рекордно високо ниво през юни.

От метеорологичната агенция на Индонезия BMKG казват, че Ел Ниньо вече засяга над две трети от страната, в това число и произвеждащите кафе региони на остров Ява и части от Суматра.

“В момента действаме предпазливо, защото има вероятност в периода август – октомври кафето да стане рядкост в Индонезия, според нашите исторически данни, което, разбира се, ще доведе до увеличение на цените”, казва Корнелиус Суанга, собственик на компанията за производството на кафе Kopikina.

Почти всички плантации за кафе в Индонезия се отглеждат от дребни фермери, като Рисмаван. Те използват традиционни методи за засаждане и ограничени количества торове.

Много от кафеените дървета са стари, като някои от тях са засадени преди повече от две десетилетия.

Правителството оказва натиск върху селскостопанските производители да засаждат отново дървета, в това число като предоставя разсад, субсидира закупуването на торове и отпуска заеми с ниски лихви.

Въпреки това, едва 2% от общата площ с плантациите за кафе са засадени отново от 2018 г. насам, според официалните данни.