Изхвърлената храна струва на магазините за хранителни продукти в САЩ 28 млрд. долара всяка година. Стартъп компанията Afresh работи за намаляването на тази сума.

Веригата хранителни магазини Albertsons иска да продава пресни малини. Не малини, които са омекнали, мухлясали или негодни за консумация ден, след като сте ги сложили в хладилника си, а малини, които са червени, сочни и вкусни.

Това обаче е изумително трудна задача. В миналото мениджърите на магазини на практика са решавали какви количества да поръчват на база на своите предположения.

Прекалено малко и клиентът си тръгва с празни ръце. Прекалено много и малините се застояват прекалено дълго и се развалят.

“Преди поръчването на пресни плодове и зеленчуци беше ръчен процес, което означаваше, че вероятността магазините да преценят неточно вида и количествата на продукцията, която клиентите биха купили, беше по-голяма,” казва Сюзън Лонг, главен директор Устойчиво развитие в Albertsons.

Базираната в Бойзи, Айдахо, Albertsons е една от най-големите вериги хранителни магазини в САЩ с годишни приходи в размер на 78 млрд. долара.

През миналата година компанията започва да използва в магазините си софтуер с изкуствен интелект (AI) дело на Afresh Technologies, с който прогнозира търсенето и прави поръчките за хранителни продукти, които се развалят най-бързо, като банани, чушки и пакетирани салати.

От Albertsons сега подават по-често поръчки за по-малки количества.

“Опитваме се да поддържаме пълни рафтове и празен склад, когато следващият камион идва,” казва главният изпълнителен директор на Afresh Мат Шварц.

Базираната в Сан Франциско Afresh е създадена през 2017 г. и е все още прохождащ бизнес. От Forbes изчисляват, че приходите ѝ за миналата година са под 10 млн. долара, но растат бързо.

Със 150 млн. долара дялово финансиране от Spark Capital, Insight Partners и други водещи компании за рисков капитал Afresh пласира своя софтуер в 3 300 магазина, сред които и тези на Albertsons (магазините на веригата представляват по-голяма част от дейността ѝ), WinCo Foods и Fresh Thyme.

Служители на супермаркетите с таблети iPad в ръка въвеждат колко ябълки, броколи и чери домати са останали на рафтовете и след това разглеждат автоматизирани предложения за това какви количества да поръчат.

Все повече хранителни магазини възприемат този тип технология в опит да ограничат количествата храна, която изхвърлят всяка година. А тези количества се равняват на 28 млрд. долара, според оценки на ReFED - организация с нестопанска цел, която следи хранителните отпадъци.

Тъй като магазини имат склонност да грешат, като поръчват прекалено големи количества, те изхвърлят около 5 - 6% от прясната храна, казва Шварц. Процентът може два е два пъти по-голям при приготвените храни.

Освен че е вредно за околната среда, това е лошо за бизнеса, защото означава изгубени продажби и ограничени печалби.

 От Afresh твърдят, че клиентите ѝ обикновено намаляват хранителните отпадъци с една четвърт, което може да спомогне за повишаване на оперативния марж в категорията прясна продукция с 40% и да осигури десетки или дори стотици милиони печалби.

Това е добра новина в период, в който хранителните магазини, при които маржът на печалба е изключително нисък, се борят с нарастващите цени на храните.

Albertsons, сред чиито марки са Safeway, Vons и Jewel-Osco, и която обяви планове за сливане с веригата Kroger, започва да използва софтуера в почти всичките си 2 200 магазина през миналата година.

От компанията посочиха, че целта ѝ е да елиминира изхвърлянето на хранителните отпадъци на сметищата до 2030 г. “Ако по този начин успеете да повишите брутния си марж с от три до пет пункта, без да ви се налага да вдигате цените, това е огромно постижение,” казва Уолтър Роб, бивш главен изпълнителен директор на Whole Foods, който е инвестирал в Afresh.

За да помага с поръчките, стартъп компанията обработва редица данни с цел изготвянето на прогнози по-добре, отколкото би го направил човек. Започва се с история на това как се е продавал даден артикул в последните няколко години и разбивка на данните за продажбите на дневна база.

След това се вземат предвид всевъзможни неща, които биха могли да повлияят на търсенето, като предстоящи промоции, времето, празници и денят, в който се раздават купони за храна.

Вътрешни оценки се опитват да отчетат неумолимия срок на годност на капризни артикули, като авокадо и праскови, за чиято продажба магазините винаги се надпреварват с часовника.

Този процес представлява сериозен напредък, в сравнение с това служител да преглежда нещата продукт по продукт и да използва своята преценка за това какви количества от един вид ябълки да поръчка за сметка на друг.

Това също така означава, че плодовете и зеленчуците не се задържат толкова дълго на рафтовете в хранителни магазини, като Cub - верига от Минесота със 100 магазина, която придвижва продукцията през магазините си със 7% по-бързо от преди.

Търговецът на дребно също така отчита 2.5% увеличение на продажбите от подобряването на нивата на стокова наличност.

“Не забравяйте, че при търговията на дребно трябва да имате подходящия продукт на подходящото място в подходящото време,” казва Роб. “Това е инструмент, който способства за това.”

Залогът е голям в секцията с пресни плодове и зеленчуци в един хранителен магазин, която генерира голям трафик, особено от хора, които се връщат.

Подобряването на качеството и подбора на пресните храни е основен приоритет на Albertsons, която гледа на това като на начин да повиши продажбите и да открадне пазарен дял от своите конкуренти.

33-годишният Шварц, който е бивш консултант в Bain с диплома по бизнеса администрация от Станфордския университет, основава Afresh преди шест години, след като разбира колко много прясна храна изхвърлят магазините за хранителни стоки и колко малко технологии съществуват за справянето с този проблем.

Afresh таксува всеки отдел в магазини със стотици долари месечно за използването на нейния софтуер. От компанията казват, че са предотвратили изхвърлянето на 19 500 тона храна от създаването си.

Използването все повече на инструменти за поръчване на стока с AI би могло да помогне за намаляването на хранителните отпадъци на ниво магазин до 2030 г., според инициативата за намаляване на вредните газове Pacific Coast Collaborative.

Подобна технология се продава и от компании, като Shelf Engine, която успя да привлече веригата супермаркети Kroger като клиент, но след това освободи значителна част от своите служители.

Afresh подписва с все повече магазини и разширява дейността си извън пресните хранителни стоки с настоящите си клиенти. Тази година компанията очаква да влезе в още 7 500 отдела в магазини, което включва навлизане на щандовете за месо и морски дарове и на тези за готвена храна.

Компанията също така предлага допълнителни продукти за хранителни магазини, в това число и за месечна инвентаризация.

Компанията в момента помага с поръчките на една трета от плодовете и зеленчуците, които се продават в САЩ, казва Шварц. “Планираме много скоро да предотвратяваме изхвърлянето на 45 500 тона храни годишно,” допълва той.