Лихвите по ипотечните кредити в САЩ се повишиха през настоящата седмица до невиждани от 21 г. нива, пише CNN.

30-годишните заеми с фиксирана лихва достигнаха средни нива от 7.09% за седмицата, приключваща на 17 август, спрямо 6.96% преди 7 дни, сочат данни на Freddie Mac. Преди година същите заеми бяха със средни лихви от 5.13%.

Лихвите по кредитите в САЩ са на ниво от поне 6.5% от края на май и продължават да се увеличават в седмиците от средата на юли насам. За последно те бяха над 7% през ноември миналата година, когато достигнаха 7.08%.

Средните лихви по 30-годишните заеми в момента са на най-високото си ниво от април 2022 г., когато те достигнаха 7.13%.

Показателят в най-голямата икономика отчита сериозен ръст, след като Федералният резерв предприе 11 увеличения на основния лихвен процент в последните си 12 заседания.

Председателят на централната банка Джеръм Пауъл заяви, че икономиката трябва да се забави още, а пазарът на труда да отслабне, за да може инфлацията да се завърне "надеждно" към целевото ниво на банката от 2%.

Така желаното забавяне на икономиката обаче води до спад в достъпността на жилищата в САЩ до най-ниските нива от десетилетия.

Покупката на имот в страната днес е доста по-скъпа и недостъпна заради по-високите разходи по ипотеките и нежеланието на голяма част от настоящите собственици да продават, тъй като имат заеми с по-ниски фиксирани лихви. 

Комбинацията от слабо предлагане и растящи разходи (както за ипотека, така и за строителство) води до ръст в средните цени на имотите в САЩ с около 20% спрямо година по-рано.

Средните лихви по ипотечните кредити от Freddie Mac са извлечени от хиляди кредитори и се отнасят само за кредитополучатели с поне 20% самоучастие в бъдещата сделка. 

Вижте защо българите се радват на едни от най-ниските лихви в Европа.