Жирафче без петна се роди в зоопарк в Тенеси. Животното все още няма име, но е от женски пол и прави истински фурор сред стадото си и в социалните мрежи.

С височина 1.8 метра, жирафчето е родено без нито едно петно на 31 юли в Bright’s Zoo - частна зоологическа градина в американския град Лаймстоун.

То прави своя публичен дебют този месец. Представител е на вида мрежест жираф - един от четирите вида жирафи по света.

От зоологическата градина посочват пред CNN, че животното може да е „единственият мрежест жираф без петна на планетата“. Последният подобен случай е от зоопарка Ueno в Токио през 1972 г., съобщава CBS News.

Думата „мрежест“ характеризира мрежата от кафяви и кремаво бели петна, които украсяват телата на жирафите от този вид, според зоопарка в Денвър. Петната функционират предимно като камуфлаж в саваните на Северна Кения, които тези животни обитават.

Под всяко петно има „сложна система от кръвоносни съдове“, според Фондацията за опазване на жирафите - организация с нестопанска цел, която се фокусира върху поддържането и отглеждането на популацията диви жирафи в Африка.

Необходима е голяма мрежа от кръвоносни съдове и 25-килограмово сърце, за да се задържи на копитата си най-високият сухоземен бозайник в света.

Основателят на зоопарка Тони Брайт казва, че едноседмичното жирафче насочва прожектора върху опазването на вида му. Останали са само около 16 000 мрежести жирафа в дивата природа, според Фондацията за опазване на жирафите.

Това представлява спад от 50% през последните три и половина десетилетия от времето, когато около 36 000 диви мрежести жирафа са обитавали планетата.

Новото жирафче се присъединява към нарастващо стадо в Bright’s, следвайки друго новородено, дошло на бял свят само седмици преди това.

От зоологическата градина посочват, че то „процъфтява“ под наблюдението на внимателната си майка и човешкия персонал. Днес тя просто се нуждае от име, което феновете й могат да изберат измежду четири варианта.

Един от тях е Kipekee, което означава „уникална“ на суахили – подходящо име за изключително рядко срещаното същество.