Очаква се Индия да наложи на захарните си заводи забрана за износ през следващия сезон, който започва през октомври, преустановявайки доставките за първи път от седем години, информира Reuters, позовавайки се на правителствени източници.

Отсъствието на страната от световния пазар вероятно ще увеличи бенчмарк цените на пазарите в Ню Йорк и Лондон, където захарта вече се търгува близо до многогодишни върхове, предизвиквайки опасения от по-нататъшна инфлация на световните пазари на храни.

"Нашата основна цел е да задоволим местните изисквания за захар и да произвеждаме етанол от излишната захарна тръстика," казва правителствен източник, пожелал анонимност. "За предстоящия сезон няма да разполагаме с достатъчно захар, която да разпределим за експортни квоти."

Индия позволи на захарните си заводи да изнесат само 6.1 млн. тона захар през настоящия сезон до 30 септември, след като в предходния сезон им беше позволено да изнесат рекордните 11.1 млн. тона.

През 2016 г. страната наложи 20% данък върху износа на захар, за да ограничи продажбите в чужбина.

Мусонните дъждове в основните райони за отглеждане на захарна тръстика в западния щат Махаращра и в южния Карнатака, които заедно допринасят за повече от половината от производството на захар в Индия, са с около 50% под нормите през тази година.

Слабите дъждове ще намалят производството на суровината през сезон 2023/24 и дори засаждането на захарна тръстика за сезон 2024/25, според представител на индустрията, пожелал анонимност.

Местните цени на захарта скочиха тази седмица до най-високото си ниво от близо две години, което накара правителството да позволи на захарните заводи да продадат допълнителни 200 000 тона през август.

"Инфлацията при храните е проблем. Увеличението на цените на захарта напоследък елиминира всякаква възможност за износ," казва друг правителствен източник.

Инфлацията при цените на дребно в Индия скочи до 15-месечен връх от 7.44% през юли, а повишението на цените беше от 11.5%, което е тригодишен максимум.

Производството на захар на Индия може да падне с 3.3%, до 31.7 млн. тона през сезон 2023/24.

"Позволихме на захарните заводи да изнесат значителни количества захар през последните две години, но трябва да гарантираме и достатъчното местно предлагане и стабилни цени", казва трети източник от правителството.

Индия изненада купувачите през миналия месец, като наложи забрана за износ на бял ориз, с изключения на сорта басмати.

През миналата седмица Ню Делхи също така наложи 40% мито за износа на лук, като част от опитите си да ограничи ръста на цените преди изборите в страната по-късно през годината.