Щатският милиардер и основател на най-големия хеджфонд в света Рей Далио и един от най-успешните инвеститори в последните години Бил Акман дават ценни съвети на инвеститорите в последните си медийни изяви. 

Според Далио, новите инвеститори трябва да разполагат с диверсифицирано портфолио, тъй като днес налице са икономически и геополитически сътресения.

„Бих искал да съм добре диверсифициран, защото това, което не знам, може да се окаже по-голямо от това, което знам“, допълва той. По думите на Далио, диверсификацията може да намали риска ни, ако знаем как точно да я приложим.

“Светът ще е различен след пет години и след това ще се променя драстично от година на година“, казва още Далио, като препоръчва на инвеститорите да влагат парите си не в компаниите, създаващи новите технологии, а в тези, които ги внедряват.  

Според Бил Акман, инвеститорите не бива да се притесняват, ако имат проблеми с инвестиционното си портфолио - ако сте дългосрочно на пазара, тези проблеми ще ви се сторят „нещо мимолетно“.

„Ако се вгледате в графиката на Pershing Square (бел. ред. хеджфондът, основан от Акман), трудните периоди изгледат нищожни днес. Те дори не се забелязват, ако гледате период от десетилетие или две“, допълва той.

Резултатите на Pershing Square от миналата година са перфектен пример за думите на Акман. През 2022 г. фондът отчете спад от 8.8%, за сметка на двуцифрени повишения от 26.9% през 2021, 70.2% за 2020 и 58.1% положителна доходност за 2019 г.

“Искаме да притежаваме най-добрите бизнеси в света“, казва Акман. Той определя тези компании като прости, но доминантни в своята сфера, прогнозируеми и генериращи огромно парични потоци. 

Според него, най-добре е да ги купим в трудни периоди и да ги притежаваме дългосрочно. Именно тази стратегия е довела до доходност от 16.1% за Pershing Square за последните 20 г., което е доста повече от широкия индекс S&P 500.

"Инвестирането е прост процес. Просто се въздържайте от компании, които често набират капитал, за да изпълняват своя бизнес план", казва още Акман.

Според него, не бива да купуваме и книжа от компании, които имат голям процент открити къси позиции, както и индустрии, които се влияят от цените на суровините.