„Хипнотизиращ“ вид електриково синя тарантула е открит в Тайланд, сочат данните от ново изследване.

Група тайландски изследователи са се натъкнали на паяка по време на експедиция в провинция Панг-Нга в Южен Тайланд, посветена на разнообразието и разпространението на тарантули в страната.

„Открихме нов вид тарантула с хипнотизиращ синьо-виолетов оттенък, напомнящ електрически сини искри“, казва пред CNN Нарин Чомфуфуанг, изследовател от Катедрата по ентомология и патология на растенията на университета Кхон Каен.

Проучване, описващо откритието, е публикувано в изследователското списание ZooKeys. Екипът, открил вида, живеещ в мангрова гора, включва и тайландският ютюбър JoCho Sippawat, чийто канал е посветен на дивата природа.

Част от същия екип намира и неизвестен досега вид тарантула – наречена Taksinus bambus, която живее в издълбаните стъбла на бамбукови растения в Тайланд миналата година.

Екипът продава на търг правото да наименува новия вид, за да популяризира находката и да повиши осведомеността сред местното население Лаху от Северен Тайланд. Chilobrachys natanicharum произлиза от имената на двама ръководители от компанията, спечелила търга.

„Синьото е един от най-редките цветове, които се срещат в природата, което прави това оцветяване при животните особено завладяващо“, казва Чомфуфуанг. Изследователите посочват, че то идва от подреждането на „биологични фотонни наноструктури, а не от пигменти“.

Това означава, че електриково синьото оцветяване не идва от наличието на синя пигментация, а по-скоро е в „уникалната структура на окосмяването, която включва наноструктури, които манипулират светлината, за да създадат този поразителен син цвят“, според учения.

Недостигът на син цвят в природата може да се дължи на трудностите при абсорбцията и отразяването на специфични дължини на светлинните вълни.

„За да изглежда син, обектът трябва да абсорбира много малки количества енергия, докато отразява високоенергийна синя светлина“, което е предизвикателство, казва Чомфуфуанг.

Според изследователската статия, уникалното оцветяване на тарантулата идва от два вида окосмяване - метално-синьо и виолетово, което присъстват на различни части от тялото й, включително краката, хелицерите (придатъците, подобни на клещи пред устата) и карапакса (горната част на паяка).

Оцветяването и други характеристики на паяците варират според пола и възрастта. Женските и младите мъжки имат повече виолетови окраски, отколкото металически сини, според проучването.

Новооткритата тарантула живее в хралупи на дървета, което я прави трудна за улавяне, като изследователите трябва да се катерят по стволовете, за да я примамят, казва Чомфуфуанг.

„По време на нашата експедиция се разхождахме вечер и през нощта по време на отлив, като успяхме да уловим само две подобни тарантули“, добавя той.

Според изследователския документ, Chilobrachys natanicharum преди това е забелязана на търговския пазар за тарантули, но без никаква информация за нейните характеристики или естествени местообитания.

Обикновено тарантулите са или сухоземни, или дървесни, но Chilobrachys natanicharum може да живее и в двете среди, казват изследователите, демонстрирайки своята адаптивност.

Въпреки това, с изчезването на мангровите гори в резултат на от обезлесяването, електриково синята тарантула е една от най-редките в света.