Европейската индустрия за производство на слънчеви панели предупреди политиците да не налагат мита върху вноса - на фона на опасенията, че нарушаването на доставките на продукти от Китай ще навреди сериозно на способността на Европа за бързо инсталиране на чиста енергия.

Призивът идва на фона на факта, че Брюксел и европейски правителства обмислят по-строги мерки срещу вноса в опит да разширят производството на чисти технологии на Стария континент и да намалят зависимостта от Китай за продукти, необходими за зеления преход.

Европейската комисия стартира разследване, което може да доведе до налагането на мита с цел защита на производителите в ЕС от по-евтиния внос на китайски електромобили.

Междувременно, Германия проучва опции, в това число и търговска защита, за да предпази местните производители от падащите световни цени, според правителствен документ, представен от Reuters.

"Митата не са добър отговор на настоящите предизвикателства пред европейската соларна индустрия," казва Гюнтер Ерфюрт, член на борда на директорите в SolarPower Europe, сред чиито членове са производители, големи купувачи и компании, участващи в инсталацията на слънчеви панели.

"Вместо да бъде санкционирана цялата индустрия чрез мита, ние трябва да стимулираме инсталирането на слънчеви панели, които произхождат от устойчивото европейско производство.

По този начин мобилизирането на слънчевата енергия може да продължи необезпокоявано, а производството на слънчеви панели в Европа да расте стабилно," казва Ерфюрт, който е главен изпълнителен директор на швейцарския производител на соларни клетки Meyer Burger.

В свое изявление от SolarPower Europe казват, че търговските бариери спрямо слънчевата енергия биха били "губеща стратегия за всички" и призовават за подпомагане на растежа на местните производители, в това число чрез улесняване на подкрепата на местните заводи съгласно правилата на ЕС за държавната помощ.

От SolarPower Europe не посочват конкретно Китай. ЕС получава над 90% от слитъците и пластините за слънчеви панели именно от там, според данни на Европейската комисия.

Европейски производители се оплакват от "потоп" от китайски слънчеви модули на европейския пазар, предлагани на цени, които са под производствените разходи и ги принуждават да ограничават техните.

От индустрията обаче се опасяват, че ограничаването на доставките от Китай би довело до повторение на случилото се в периода 2013-2018 г., когато инсталацията на слънчеви панели в Европа падна временно, съвпадайки с наложените от ЕС лимити върху безмитния внос на китайски слънчеви панели и клетки.

ЕС е инсталирал рекордните 40 гигавата мощности за производство на слънчева енергия през миналата година.