Гърция все още се бори с разрушителните последствия от бурята Даниел и наводненията, които тя предизвика. Една от жертвите на природната стихия беше традиционното гръцко сирене фета, пише Financial times. 

Около 40% от меките сирена в южната ни съседка се правят от овче и козе мляко, произведени в централния регион Тесалия, който беше опустошен от наводненията.

Гръцките фермери загубиха около 80 000 кози и овце, а поддържането на оцелелите животни е трудно заради високите нива на водата и оскъдните фуражи.

Последиците от пороите оказват и косвено влияние върху индустрията в региона 

"Най-големият удар е, че много животновъди в района не искат да се върнат към професията си след наводненията“, коментира пред FT президент на асоциацията на гръцката млечна индустрия Христос Апостолопулос.

Фермерите очакват щети за милиони евро от бурята Даниел - най-силната в историята на страната през последния век. Повече от 700 тона дъжд на акър паднаха само за 12 часа на 7 септември - почти двойно повече от количеството, което обикновено пада в Атина за една година.

В Гърция при наводненията загинаха 16 души. Около една четвърт от земята, използвана за селско стопанство и промишлено производство в Тесалия, беше наводнена и вероятно няма да бъде плодородна през следващите години.

Унищожени бяха и стотици сгради, мостове и железопътни съоръжения. Анализаторите предупреждават за дълготрайното въздействие на бурята върху икономиката.

"Всички говорят за цената на наводненията, но след няколко месеца ще има верижна реакция, която ще доведе много ог малките предприятия до колапс“, прогнозира земеделският консултант Янис Карастергиос.

По думите му, освен изгубения добитък, много складове не могат да бъдат ремонтирани, заради което фермерите губят тонове фураж.

"Години на упорит труд бяха унищожени за два дни. Не е лесно да се построят нови складове и да се създаде стадо от нулата“, коментира Карастергиос.  

Гърция произвежда около 140 000 тона сирене фета годишно, като изнася около 65% от продукцията

"Производителите скоро ще бъдат изправени пред дилема, тъй като ще имат по-малко производство на мляко. Те ще трябва да изберат къде да изпратят своите продукти.

Недостигът ще бъде по-очевиден в Гърция, тъй като производителите на фета ще се фокусират върху експортните пазари“, смята Апостолопулос.

Най-голямата фабрика за фета в Гърция е Hellenic Dairies, която е базирана в Трикала в Северозападна Тесалия. Наложи се заводът ѝ да спре за две седмици, тъй като машините бяха покрити с вода и кал. Впоследствие фабриката беше отворена отново, но щетите се оценяват на 25 милиона евро.  

Стелиос Сарантис, главен търговски директор на Hellenic Diaries, признава, че големите предприятия като неговото ще трябва да понесат част от загубите. "Всяка година финансираме животновъди, но този път сумата, която ще дадем, ще бъде по-голяма, нямаме друг избор", коментира той. 
 
Цената на сиренето фета скочи с около 40% през последните две години поради инфлацията, което доведе до спад на местното търсене с 10 на сто. Според Сарантис, този спад ще бъде достатъчен, за да предотврати потенциален недостиг.  

Друг производител на фета - Николаос Бизиос от Bizios Dairy Industry, казва, че цените на сиренето може да скочат още повече, ако разходите за животинските фуражи се увеличат. 

"Това е трудно уравнение, което трябва да бъде решено, тъй като посевите и фабриките с храна за животни са наводнени“, коментира той пред FT. 

Въпреки че вече е налица по-ясна картина на общата стойност на щетите от бурята, Европейската комисия обяви, че Атина може да използва до 2.25 милиарда евро спешно финансиране, а гръцкият премиер Кириакос Мицотакис увери, че силната икономика на страната ще ѝ помогне да издържи на разходите за възстановяване.

Гърция задели допълнителни 600 милиона евро към бюджета за справяне с непосредствените щети от бурята, като нуждите ще бъдат финансирани чрез по-висок данък за настаняване в луксозните хотели в страната.

Но обещанията за финансова помощ не предлагат много утеха на селскостопанските предприятия, които изпитват недоверие към възможностите на властите за справяне с природните бедствия.

Гърция отдели 200 милиона евро за регионално възстановяване и предотвратяване на наводнения в региони, като Тесалия, когато беше ударена от по-слаба буря през 2020 г.

"Някой трябва да носи отговорност. Чия е вината за това бедствие и какво се случи със средствата, дадени преди няколко години, които уж щяха ни предпазят от бъдещи бури?“, попита Василис Пациалис, голям производител на пшеница и памук, базиран в град Кардица в Западна Тесалия.

Това чувство на безпомощност се отразява на целия регион

„Това е вторият път, когато ни призовават да възстановим стадата си. При предишното наводнение животните ни се удавиха и земите ни бяха наводнени, но успяхме да оцелеем“, казва Фотис Патунис, президент на асоциацията на животновъдите на Паламас - селото, което беше най-силно засегнато от бурята Даниел. 

В допълнение към изгубените кози и овце, местните жители сега трябва да се справят със сериозни щети по домовете си и унищожено селскостопанско оборудване и машини. 

"Много от моите колеги ми казват, че нямат стимул да започнат отново. Този път бедствието може да бъде непоправимо", твърди земеделецът.

По думите му, много местни производители са готови да напуснат селата си и да се преместят в градовете. Решението им ще зависи от това колко ще им помогне правителството.